Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Najnovší typ prístroja na rozbíjanie obličkových kameňov

Výhody liečby obličkových kameňov s pomocou najnovšieho typu intrakorporálneho litotriptora Swiss LithoClast Trilogy môžu slovenskí pacienti zažiť premiérovo v popradskej nemocnici! Jedinečnosť prístroja je v jeho trojfunkcionalite, keď dodáva riadenú ultrazvukovú a balistickú energiu súbežne alebo nezávisle so súčasným odsávaním cez jedinú sondu.
V porovnaní s predošlými generáciami prístrojov skracuje celý proces rozbíjania kameňov až o 48 percent. Práve to bol jeden zo zásadných dôvodov, prečo sa vedenie Nemocnice Poprad rozhodlo pre zapožičanie špičkového prístroja. „Ide o slovenskú premiéru špičkového prístroja, ktorý sme sa rozhodli testovať v našich podmienkach. Je to zároveň konkrétny príklad našej neustálej snahy o zavádzanie najnovšieho prístrojového vybavenia v prospech zvyšovania kvality poskytovanej zdravotníckej starostlivosti,“ uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Nemocnice Poprad Peter Petruš.
Čo znamená 48 % v praxi? Kratší operačný čas a z neho vyplývajúca kratšia anestézia sú jednoznačnou výhodou pre pacienta. Ďalej je možné, že skracujúci sa čas zákrokov povedie k zvýšenému počtu zákrokov a teda i následnému odliečeniu vyššieho počtu pacientov.
V popradskej nemocnici zrealizovali na novom prístroji prvých 10 zákrokov u pacientov s nefrolitiázou - teda kameňmi v obličke. Prístroj si podľa slov urológov poradí s akýmikoľvek kameňmi a viac efektívne je aj odsávanie. Podľa slov primára Urologického oddelenia Nemocnice Poprad MUDr. Erika Chorváta, ide o zariadenie, ktoré má pacienta za priaznivých okolností úplne zbaviť aj pomerne veľkého konkrementu v obličke (obličkového kameňa).
Testovaním jedného z najlepších zariadení na rozbíjanie obličkových kameňov v rámci Slovenska sa popradskej nemocnici darí napĺňať cieľ, ktorý si vedenie nemocnice dalo v roku 2012 pri otvorení nového oddelenia - urologického oddelenia. „V rámci urológie nám výrazne stúpa počet operácií, ale najmä počet veľkých operačných výkonov a tiež počet hospitalizácií. Prichádzajú nielen pacienti z nášho regiónu, ale aj z okresov vzdialených 100 - 200 km od Popradu,“ uviedol P. Petruš.
Otvorením urologického oddelenia v popradskej nemocnici v roku 2012 a následne litiatickej ambulancie a RTG urologického pracoviska UROSKOP, sa začala písať história urológie v popradskej nemocnici. Dnes je toto oddelenie jedným z najlepšie materiálno-technicky vybavených urologických pracovísk na Slovensku s možnosťou diagnostiky a liečby takmer všetkých urologických ochorení. Personál oddelenia a ambulancií komplexne rieši pacientov s močovými kameňmi, pričom disponuje tak neinvazívnou metódou – ESWL (rozbíjanie kameňov), ako aj všetkými potrebnými možnosťami invazívnej liečby – rozbíjanie kameňov laserom, ultrazvukom, elektrohydraulicky, kombinovane. Od roku 2018 lekári vykonávajú všetky onkourologické operácie, mnohé z nich laparoskopicky. V poslednom období boli do portfólia operačných výkonov zaradené radikálna cystektómia pri karcinóme močového mechúra a radikálna 3D laparoskopická prostatektómia pri karcinóme prostaty. Podľa analizovaných údajov oddelenia sa v posledných rokoch neustále zvyšuje počet nefrektómii a resekcií nádorov obličiek – odstránenie nádoru s ponechaním obličky.
Na Urologickom oddelení Nemocnice Poprad sa realizujú všetky typy laparoskopických operácií – cysty obličky, pyeloplastiky, nefrektómie, resekcie nádorov obličky, prostatektómie. Liečbu poskytuje oddelenie pacientom z ktorejkoľvek časti Slovenska.