Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Šikanovanie na pracovisku

Otázka z mediačnej poradne

Chcem sa opýtať, ako je možné riešiť šikanu na pracovisku. Posledné mesiace si na mňa „zasadol“ môj šéf. Na oddelení sme štyria kolegovia, ktorí máme rovnaké pracovné povinnosti a na základe dohody sa striedame aj pri zastupovaní kolegu, ktorý je dlhodobo na maródke. Niekoľkokrát som odmietol vziať službu za kolegov, lebo pracujeme už aj tak veľa a oni si berú voľno, dovolenky len tak hocikedy. Od šéfa počúvam, že sa nedokážem prispôsobiť, že neberiem ohľad na to, že majú rodiny a preto majú nárok prednostne na dovolenky. Posledné dva mesiace som dostal aj nižšie odmeny ako kolegovia a vždy počúvam, že niečo nerobím dobre. Doteraz som problémy v práci s nikým nemal a chodil som tam rád, ale teraz vidím, že si šéf hľadá dôvod na to, aby ma mohol za niečo skritizovať. Môžem to niekam nahlásiť? Je možné moju situáciu vôbec nejako riešiť, aby som neprišiel o prácu?
Odpovedá JUDr. Dagmar Tragalová, riaditeľka Mediačného centra Poprad:
„Šikana na pracovisku môže mať rôzne formy, a preto existuje aj niekoľko právnych prostriedkov ochrany obetí bossingu alebo mobbingu ako druhu šikany. Zákonník práce zakazuje diskrimináciu zamestnancov na pracovisku a zároveň akýkoľvek postih zamestnanca za uplatnenie prostriedkov právnej ochrany, podanie sťažnosti alebo oznámení na zamestnávateľa. Niektoré formy správania či konania môžu byť priestupkom alebo napĺňať znaky skutkovej podstaty trestného činu. Ochrany svojich práv sa môžete dovolávať aj prostredníctvom diskriminačnej žaloby na súde. Nakoľko píšete, že na pracovisku chcete zotrvať a k nedorozumeniu ohľadne množstva a kvality vašej práce a zníženiu odmien dochádza iba v posledných mesiacoch, je vhodné pokúsiť sa o zmierlivé vyriešenie vášho sporu s nadriadeným, kým je konflikt vo fáze možného zmierlivého riešenia. Z tohto dôvodu vám odporúčam pokúsiť sa o mediáciu, v ktorej s pomocou mediátora môže dôjsť k vydiskutovaniu si vzájomných nedorozumení, nastaveniu pravidiel na pracovisku a nájdeniu riešenia pre vašu situáciu, tak aby ste aj naďalej radi chodili do práce a boli s vašou prácou vaši nadriadení spokojní.“