Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Sgrafito sa začína podobať originálu

Akademický sochár a reštaurátor Martin Kútny z Bardejova sa s chuťou pustil do veľkej výzvy – obnoviť sgrafito vynímajúce sa na budove Gymnázia na Ul. D. Tatarku v Poprade. S prácou by chcel byť hotový do konca prázdnin.
Popradské gymnázium sa už nevie dočkať ukončenia obnovy svojej pýchy. „Hoci sú letné prázdniny, naše gymnázium celkom neoddychuje. Reštaurovanie sgrafita pokročilo úspešne. Letný výskum sa doplnil o fotografie z 80. rokov, kde je sgrafito v pôvodnom stave. Reštaurátor ho tak môže dať do úplne pôvodnej podoby,“ uviedla učiteľka gymnázia Jana Harbuľová.
M. Kútny sa pustil do práce, i keď bez prekážok to nešlo. „Po predbežnej prehliadke tohto výtvarného diela sme zistili, že jeho stav je priam havarijný. Po postavení lešenia a bližšom prístupe sme začali so záchranou degradácie omietky. Museli sme ju po hranách upevniť špeciálnou maltou, ktorá prichytila okraje a do uvoľnenej omietky sme vstrekovali lepidlo. K tomuto stavu prispelo niekoľko vplyvov. Prvým je podtatranské počasie a veľká zmena klímy a druhým je vplyv človeka. Stalo sa, že ktosi sgrafito natrel nevhodnou farebnou vrstvou a tá zabránila prirodzenému dýchaniu omietkovej vrstvy. Došlo k tomu, že vlhkosť pod farbou sa nedostala von. Pri klimatických zmenách to vymrzlo a omietka stratila svoje spojivo. Množstvo práce je rovné týmto úkonom. Niektoré postupy sa nedajú urýchliť. Po desiatich dňoch by malo byť sgrafito upevnené a postupne budeme dopĺňať vypadané veci. Farebné plochy sa budú dopĺňať omietkou podobnej textúry a štruktúry, ako mal originál. Farebne to vyretušujeme a práce by mali byť ukončené do konca augusta. Problémom je, že chýbajú dva obrazce, ktoré budeme musieť na základe historických fotografií preniesť na kartón a podľa neho kresbu presunúť na stopy, ktoré ostali,“ vysvetľoval reštaurátor.
Po dokončení čaká toto umelecké dielo veľká sláva. „18. septembra sa v doobedňajších hodinách uskutoční v Tatranskej galérii súborná prednáška určená najmä študentom popradských škôl. Bude tam prezentovaný vrchol celého projektu a teda proces reštaurovania sgrafita. Chceme mladým ľuďom ukázať pozitívny príklad, ako by sa malo s umeleckými dielami vo verejnom priestore zaobchádzať. Bude to spojené aj so slávnostným odhalením sgrafita na tejto budove. Pozveme tiež viacero rečníkov, ktorí sa budú venovať rôznym súvisiacim témam. Pripravujeme otvorenie malej výstavy z diel študentov popradského gymnázia, ktorí sa inšpirovali touto problematikou,“ uzavrela kurátorka a vedúca oddelenia zbierok Tatranskej galérie Lívia Pemčáková.