Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Zdravá výživa deťom priniesla cenu

Žiaci 3. A ZŠ s MŠ Jarná v Poprade získali hlavnú cenu v projekte zdravej výživy Viem, čo zjem. Do uplynulého tretieho ročníka sa zapojilo približne 110 škôl z celého Slovenska s viac ako 10 tisíc deťmi.
Projekt je súčasťou globálneho programu Nestlé pre zdravie detí, ktorého odborným partnerom je Úrad verejného zdravotníctva SR a realizuje sa s odporúčaním Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Aj tento rok boli jeho súčasťou prednášky o zdravom a vyváženom stravovaní, ale aj dve dobrovoľné aktivity – kreatívna a pohybová. Vďaka nim sa podarilo ZŠ s MŠ Jarná zopakovať minuloročné víťazstvo. Triedna učiteľka 3. A Viera Lojeková zrekapitulovala:
„My sme si vybrali ako tému pitný režim. Deti prišli s nápadom napr. vodného peračníka, ktorý by tankoval vodu, autobusu, ktorý by tankoval čisté ovocné šťavy, veľkých kontajnerov, z ktorých by tiekla len ovocná šťava... Okrem toho sme mali celý týždeň štiav z ovocia, zeleniny a tiež zdravého jedla. Každý deň sme si v škole pripravovali niečo zdravé. Tiež sme sa naučili pesničku o vode a v rámci projektu sme spracovali i veľký plagát, ktorý v súťaži získal najviac bodov. V druhom kole sme vtipne stvárnili gymnastickú zostavu. Každé dieťa predstavovalo nejaký gymnastický cvik. Napr. lastovičku, pričom bolo oblečené ako lastovička, chlapci, ktorí váľali „sudy“ držali v rukách veká od sudov, dievčinka, ktorá robila mostík, mala na sebe most z kartónu a pod.“ Malým súťažiacim z 3. A takéto pekné nápady vyniesli hlavnú výhru. Za peniaze dostanú športové pomôcky, najviac by sa im zišli trampolíny, basketbalové koše, bowlingová súprava a pod. Deti sa do súťaže zapojili rady a boli z aktivít nadšené.
Ľubica Novotná za hlavného organizátora projektu uviedla: „Už druhýkrát vyhrala trieda z tejto školy, ale skutočne deti s pani učiteľkami opäť prišli s úplne novým nápadom, venovali tomu čas a energiu. Tešíme sa z toho, že vidíme pozitívnu spätnú väzbu. Snažíme sa deti viesť k zdravej životospráve a hravou formou im ukázať, čo je zdravá výživa, prečo je také dôležité správne sa stravovať a pohybovať sa. Bojujeme tak proti fenoménu dnešnej doby – obezite.“