Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Jubilejný modelársky deň nesklamal

V sobotu 8. júna sa v Aréne Poprad uskutočnila jubilejná desiata medzinárodná výstava modelárov pod názvom Popradský modelársky deň.
Jubilejného ročníka PMD sa zúčastnilo 150 modelárov z troch krajín a hlavnou atrakciou boli už tradične obrovské diaľkovo ovládané modely nákladných áut a stavebných strojov. „Tentoraz to bolo naše malé výročie a zaznamenali sme aj zopár rekordov. Zväčšili sme oproti minulým rokom kamiónovú zónu, no mysleli sme si, že tým vznikne aj nejaký voľnejší priestor. Práve naopak, kvôli obrovskému množstvu modelov sa stále tlačíme. Bolo tu približne sedemdesiat modelov aj s návesmi a to sme tu ešte nemali. Zaujímavosťou bol obrovský model auta, ktorý skutočne jazdí, nechýbala nádherná expozícia lodných modelárov z Bojníc a tiež pútavá kolekcia expedičných áut,“ uviedol hlavný organizátor podujatia Jozef Anďal, ktorý ozrejmil aj nižšiu účasť modelárov. „Ich účasť sme začali pomaly obmedzovať, pretože sme zistili, že naháňať počty je kontraproduktívne. Tohto roku sme tu mali 150 modelárov, čo je ale len o dvadsať menej ako v minulom roku. Množstvo modelárov prišlo z Českej republiky a hlásia sa nám pravidelne aj Poliaci. Záujem je stále veľký. Problém býva s tankami, lebo sú veľké a ťažké, ale vždy sa im snažíme vytvoriť čo najlepšie podmienky. Sú určené skôr na exteriérové predvádzanie a preto mali priestor pred Arénou.“
Organizátori už teraz premýšľajú nad tým, ako vstúpiť do druhej desiatky obľúbeného podujatia v Poprade. „Vždy je čo vylepšovať. Ľudí zaujímajú modely, ktoré sa hýbu a preto sme obmedzili statické expozície. Vyradili sme napríklad modely lietadiel či vrtuľníkov, nakoľko v hale lietať nemôžu. Chceme však do budúcna rozširovať živú krajinku a dekorácie, kde sú modely v takzvanom prirodzenom prostredí,“ uzavrel J. Anďal.