Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 27. 4. 2024 | meniny má Jaroslav

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Pozor na falošné vstupenky!

Fanúšikovia kultúrnych a športových podujatí sa v poslednom čase neraz dostali do osídiel neautorizovaných online predajcov vstupeniek. Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) v Poprade preto pred nadchádzajúcou festivalovou sezónou varuje spotrebiteľov pred rizikami spojenými s takýmto nákupom. Preto sa aj zapojila do medzinárodnej kampane Pozor na falošné vstupenky!, ktorá sa začala minulý týždeň a zúčastňuje sa na nej osem spotrebiteľských organizácií zo siedmich krajín EÚ.
Projektová manažérka S.O.S. Petra Čakovská vymenovala dôsledky nákupu lístkov na koncerty či športové zápasy na neautorizovaných internetových stránkach. Spotrebitelia na to môžu doplatiť zaplatením niekoľkonásobne vyššej ceny než je oficiálna cena lístka, alebo dostanú vstupenku na iné miesto, než chceli, či je vstupenka evidovaná na meno inej osoby, a preto nového držiteľa organizátori vôbec nemusia vpustiť na podujatie. V rôznych členských krajinách EÚ platí iná legislatíva pre tzv. repredaj či sekundárny trh so vstupenkami. Niekde je úplne zakázaný, inde regulovaný s podmienkami navýšenia ceny, niekde nie sú na to právne predpisy. Slovensko patrí ku krajinám, ktorého legislatíva tento sekundárny trh neupravuje.
P. Čakovská upozornila, čoho sa vyvarovať, aby spotrebitelia nenaleteli nekalým praktikám podvodníkov: „Vstupenky treba nakupovať prioritne priamo od organizátora podujatia alebo jeho autorizovaných predajcov, ktorí za ne neúčtujú viac ako je oficiálna cena vstupenky. Ak cestujete na podujatie do zahraničia, treba si skontrolovať, či v danej krajine neplatia nejaké obmedzenia pre repredaj a predaj na sekundárnom trhu.“ Dodala, že problémy so vstupenkami kúpenými na sekundárnom online trhu rýchlo pribúdajú v rámci celej EÚ. Neseriózne praktiky často používajú najmä cezhraničné spoločnosti. Zodpovedné orgány v rámci jednotlivých členských krajín EÚ preto musia pri overovaní praktík internetových stránok na predaj vstupeniek spolupracovať, aby zabezpečili spravodlivé a transparentné postupy, tak ako to vyžaduje spotrebiteľské právo EÚ.
S.O.S. vyzýva poškodených spotrebiteľov, aby ich združenie kontaktovali a oznámili svoje skúsenosti s podvodnými praktikami pri repredaji vstupeniek. Viac informácií o kampani Pozor na falošné vstupenky! je na www.sospotrebitelov.sk vrátane videí upozorňujúcich na možné následky neautorizovaného online predaja vstupeniek.