Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Otvárací program ZFS je venovaný svadbám

V priestoroch Kúpeľov Smerdžonka v Červenom Kláštore sa bude od 14. do 16. júna 2019 konať 43. ročník Zamagurských folklórnych slávností. Hlavným organizátorom je Prešovský samosprávny kraj, Podtatranské osvetové stredisko a obce Červený Kláštor a Lechnica a mesto Spišská Stará Ves.
Záštitu nad podujatím prevzal predseda PSK Milan Majerský.
Podujatie finančne podporil Fond na podporu umenia a Fond na podporu národnostných menšín. Generálnym partnerom podujatia je Tatravagónka Poprad.

Program 43. ročníka ZFS

Piatok 14.júna
Program sa začína živou pozvánkou domácich folklórnych súborov a hostí zo zahraničia v obciach Zamaguria.

O 17. hod.
sa v programe Vitajte v Zamagurí (priestor Amfiteátera v Sp. St. Vsi, v prípade zlého počasia kultúrny dom) predstavia folklórne súbory Frankovčan Malá Franková, Maguranka Spišská Stará Ves, ľudová hudba Furcoňovci z Matiašoviec, spevácka skupina Osturňanka z Osturne a detské folklórne súbory Kutníček Spišské Hanušovce, Furmanček Malá Franková, Rovinka a Pieniny Spišská Stará Ves.
V kúpeľoch Smerdžonka sa v piatok o 20.hod.
predstaví v bloku Rómsky temperament pod Troma korunami rómska ľudová hudba Lomnické čhave z Veľkej Lomnice a o 21.hod. sa prenesieme do Terchovej, vo folklórno rockovom štýle sa o zábavu postará hudobná skupina ARZÉN.

Sobota 15. júna
O 10. hod. sa začína Zakliata krása – tradičný trh remesiel aj s trhovými pochutinami.
O 14. hod. krojovaný splav na pltiach Na vlnách Dunajca - štylizované privítanie účinkujúcich, hostí a divákov v prístavisku pod Lipami v Červenom Kláštore.
O 15. hod. sa na hlavnom javisku amfiteátra Kúpeľov Smerdžonka začína Stretnutie pod Troma korunami.
Otvárací program 43. ročníka ZFS je tento rok venovaný svadbám, zvykom predsvadobným, počassvadobným a posvadbovinám. Predstavia sa: folklórne súbory Lomničan Veľká Lomnica, Jánošík senior Svit, Vagonár stará škola Poprad, Maguranka Spišská Stará Ves, spevácka skupina Vorodaj Malý Lipník, folklórne skupiny Taľar Nová Ľubovňa, Batizovce z Batizoviec, Folkmarčanka z Veľkého Folkmara, Harihovčan z Harichoviec.

O 17. hod. zatancuje 65 ročný folklórny súbor Magura z Kežmarku.
O 19. hod v bloku Rómsky temperament pod Troma korunami vystúpi rómsky folklórny súbor Deti Kesaj čhave z Kežmarku a Loli Roklica Veľká Lomnica.

O 21. hod. bude účinkovať Zuzana Smatanová s kapelou.

Nedeľa 16.júna
O 8. hod. sv. omša v areáli kúpeľov, o 10. hod. Zakliata krása - trh remesiel aj s ponukou tradičných jedál, o 10.30 hod. program Eniki Beniki s podtatranskými detskými folklórnymi súbormi, o 13.30 hod. v bloku Rómsky temperament pod Troma korunami zahrá rómska ľudová hudba Lomnické Čhave z Veľkej Lomnice, o 14. hod. bude záverečný program 43. ročníka ZFS Pieniny, Pieniny. V programe vystúpia 10 ročný FS Frankovčan Malá Franková s ľudovou hudbou Furcoňovci, FS Stráne z Važca s ľudovou hudbou Bystrianka zo Svitu, FS Rozsutec zo Žiliny, FS Jánošík Zo Svitu, a o 16. hod. sa predstaví profesionálny súbor PUĽS z Prešova.

Na 43. ročníku ZFS očakávajú do tisíc účinkujúcich. Viac podrobností a informácie o vstupnom sú na www.osvetapoprad.sk.