Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Deti sa o prírode učili priamo v nej

V malom lome aj v ďalších častiach Kvetnice boli v pondelok 3. júna Prírodovedné letné hry. Na zorganizovaní nultého ročníka sa podieľali: Banícky cech horného Spiša, Mestské lesy Poprad a Združenie baníckych spolkov a cechov Slovenska. Hry boli určené pre deti popradských základných škôl. Prišlo ich 120.
Jeden z organizátorov Slavomír Kyseľa uviedol: „Sme deti prírody a nie deti počítačov. Treba sa vrátiť a pripomenúť si časy, keď sme sa mohli uživiť len z toho, čo sme si vypestovali, vychovali a sami vyrobili. Naši predkovia museli dojiť kravy, mútiť maslo, roztaviť rudu, chovať včely... Vedeli prežiť s pomocou vlastných rúk a hlavy.“
Pri jednotlivých stanovištiach mohli deti spoznať prudko jedovaté, nejedlé a jedlé lesné huby. Videli ako ryžovať zlato pomocou panvice. Naučili sa niečo o včelách a ich chove. Spoznali staré banské štôlne a vyťa- žené minerály z Kvetnice. S. Kyseľa povedal: „Starí baníci podľa bylinky nad zemou vedeli, aká ruda je pod zemou.“
Na Kvetnici rastú aj rôzne druhy rastlín. Deti sa učili ako ich poznať, zbierať, sušiť. Mohli predviesť prvú pomoc pri zraneniach v prírode (uhryznutie hadom, bodnutí včelou...) aj umelé dýchanie. Videli skrotené dravé vtáky. Zastrieľali si zo vzduchovky na terč. Vyskúšali si aj ako sa dajú „vyťahať“ syrové korbáčiky.
Školák Artur Erenbilgin rád chodí do lesa, denne v húštinách strávi aj dve hodiny. „Bývam v Tatrách a poznám všetky stromy. V lese si robím bunkre, oddychujem si tam.“ Po skončení hier deti dostali účastnícke medaily.