Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Sľubujú veľký taliansky zážitok

Organizátori siedmeho ročníka festivalu gastronómie a kultúry Viva Italia, ktorý sa uskutoční v Poprade od 12. do 15. júna, sľubujú veľký taliansky zážitok. Fabio Bortolini z OZ Pre mesto minulý týždeň informoval, že prípravy sú v plnom prúde a tohto roku stavili ani nie tak na umelecké hviezdy, ale hlavne na pravú taliansku atmosféru a gastronomické zážitky.
„Tohto roku ponúkneme návštevníkom festivalu región Sardínie, ktorý má veľké spektrum gastronómie, kultúry, histórie... Príde odtiaľ 70-členná delegácia. Sardíniou sa môžeme inšpirovať. Som veľkým fanúšikom tohto regiónu, pretože má podľa mňa nielen najkrajšie more v Európe, ale aj vnútrozemie a neskutočné tradície. Patrí k najstaršie osídleným častiam Európy. Veľmi sa mi páči, že Slovensko a Sardínia majú veľmi veľa vecí spoločných, najmä cítiť ten vzťah k folklóru a tradíciám,“ zhodnotil F. Bortolini. Okrem iného sa však môžu pochváliť podobnou špecialitou – sú to pirohy plnené zemiakmi, hoci na Sardínii trochu iného tvaru ako na Slovensku.
Hlavnou súčasťou festivalu budú Talianske trhy (Mercato Italiano), ktoré sa na Námestí sv. Egídia v Poprade rozložia už od 10. júna a potrvajú do 15. júna. Od 12. júna pribudne Mestečko Sardínia a Slow Food a tiež Apulská kuchynská dielňa. Celkovo bude rozostavených do 40 stánkov, v mestečku budú tiež predvádzať gastronomické umenie z tohto talianskeho regiónu, bude vystupovať sardínsky folklórny súbor, uskutoční sa sprievod sardínskych kostýmov, účinkovať budú talianski umelci, premietať sa budú talianske filmy a ďalšie. Keďže príde vystupovať i mužský zbor Canto a tenore Populu Sardu di Oliena, ktorý predvedie umenie patriace do dedičstva UNESCO, rozhodli sa organizátori zaangažovať do festivalu aj mesto Levoča a Kežmarok, ktoré majú tiež diela zapísané do zoznamu UNESCO a zbor vystúpi i na ich pôde.
F. Bortolini vyzdvihol veľkú podporu a rozšírenie spolupráce na 7. ročníku Viva Italia zo strany popradskej samosprávy. Viceprimátor Popradu Ondrej Kavka potvrdil podporu mesta Poprad a informoval aj o návšteve organizátorov festivalu v Sardínii: „Hostia odtiaľ sú nadšení možnosťou prezentovať sa na Slovensku. Dopomohlo k tomu i nedávne vyhlásenie Vysokých Tatier v rebríčku desiatich najlepších destinácií Európy pre rok 2019. Verím, že Sardínčania obohatia návštevníkov festivalu a z nášho mesta a regiónu si odnesú pekné zážitky. Prídu sardínski hostia od malých detí, po študentov, umelcov, producentov rôznych salám, syrov, cestovín, vín atď.“
Oficiálne otvorenie festivalu s krátkym koncertom Sardínskeho folklórneho súboru bude v stredu 12. júna o 18. hod. na Námestí sv. Egídia. Podrobný program je na www. vivaitalia.sk.