Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 9. 5. 2024 | meniny má Roland

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Neobľúbený predmet si obľúbili a zvíťazili

Žiaci zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) na Štefánikovej ulici v Poprade sa v polovici marca zúčastnili v Hnúšti na finále XXI. ročníka vedomostnej súťaže v predmete hudobná náuka pod názvom Hnúšťanský akord. Minuloročný úspech ešte zvýraznili a tí najlepší postúpili na Hudobnú olympiádu do Varšavy v roku 2020. Minulý týždeň v utorok ich na pôde Mestského úradu v Poprade prijal prvý viceprimátor mesta Štefan Pčola.
Súťaž Hnúšťanský akord je vedomostnou previerkou žiakov I. stupňa ZUŠ s celoslovenskou pôsobnosťou. „Hudobná teória je povinným predmetom ku hre na hudobnom nástroji, alebo k spevu v základných umeleckých školách. Nebýva vždy obľúbeným predmetom, ale vďaka tejto hravej súťaži si deti k nemu našli vzťah. Už pred tromi rokmi sme zaknihovali prvý väčší úspech, keď sme získali tretie miesto na celoslovenskom kole. Minulý rok sme mali dve prvé miesta a tento rok sme získali dve prvé a jedno tretie miesto. Veľmi významný je tohtoročný postup na Hudobnú olympiádu do Varšavy v roku 2020. Býva raz za štyri roky a to je pre deti tá najväčšia odmena. Aj pre mňa je to nová výzva, nakoľko budem musieť deti pripraviť na nové úlohy,“ uviedla učiteľka ZUŠ na Štefánikovej ulici v Poprade Gabriela Leštachová Rošková.
Úspešných žiakov privítal prvý viceprimátor mesta Poprad Štefan Pčola, spoločne s poslancom MsZ v Poprade Mariánom Barillom, ktorý je súčasne aj zástupcom rady ZUŠ a rodičov. „Veľmi ma teší takýto úspech v kultúrnej oblasti. Sme zvyknutí na to, že na pôde mesta vítame úspešných športovcov, alebo zaslúžilých umelcov, ale tentokrát to boli deti, ktoré dosiahli vynikajúci výsledok. Môžeme byť na ne právom hrdí,“ povedal Š. Pčola. „Žiaci s pani učiteľkou dokázali, že aj hudobná náuka môže byť zábava. Nie je to medzi žiakmi obľúbený predmet, ale vďaka výbornému vedeniu pani učiteľky a objavenému talentu dokázali títo žiaci to, že aj v tomto predmete sa dá zožať veľa úspechov. Predchádzala tomu poctivá príprava aj celé mesiace,“ dodal M. Barilla.
V kategórii A sa tento rok darilo Natálii Šuňavskej, Barbore Bryjovej a Tiborovi Králikovi, ktorí obsadili na celoslovenskom kole 1. miesto a na medzinárodnom kole 2. miesto. V kategórii B skončila trojica Alexandra Barillová, Liliana Sarah Pálová a Matej Bryja na 1. mieste v rámci celoslovenského i medzinárodného kola a vybojovala si postup na Hudobnú olympiádu 2020 do Varšavy. V kategórii C sa Natália Cimermanová, Ema Králiková a Jana Králiková umiestnili na 3. mieste v rámci celoslovenského kola. „Minulý rok sme celoslovenské kolo vyhrali v kategórii A a tentokrát to už bolo v kategórii B. Je to veľký životný úspech a máme obrovskú radosť. My sme si tento teoretický predmet veľmi obľúbili, aj keď na samotnej súťaži je to oveľa náročnejšie. Máme výbornú pani učiteľku a sme dobrý kolektív,“ prezradila A. Barillová. „Pani učiteľka nás dobre pripravila, ale museli sme sa učiť veľa aj doma. Možno aj vďaka úspechom nás tento predmet baví a máme motiváciu navyše,“ uzavrel M. Bryja.