Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 27. 4. 2024 | meniny má Jaroslav

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Začala sa Popradská hudobná jar

V Dome kultúry sa v utorok 2. apríla začal 43.ročník festivalu Popradská hudobná jar. Bude to koncertná prehliadka skvelých umelcov, pri ktorej čakajú poslucháčov štyri koncerty. Na otváracom koncerte sa predstavil Komorný orchester Sinfonietta Bratislava.
Orchester tvoria mladí, slovenskí, koncertní umelci, absolventi umeleckých vysokých škôl na Slovensku a v zahraničí (Brno, Praha, Viedeň, Graz, Paríž), víťazi mnohých domácich aj medzinárodných súťaží. V DK sa predstavili so sólistkami Kristínou Mihalikovou (husle) a Karolínou Zívalíkovou (violončelo).
Členovia orchestra sú vyhľadávanými komornými hráčmi v rôznych komorných zoskupeniach ako napríklad Pražská komorná filharmónia, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Quasars ensemble, Musica Minore, prípadne ako prví hráči v symfonických orchestroch (Slovenská filharmónia).
Koncertný majster orchestra, husľový virtuóz Pavel Bogacz ml. (vľavo) uviedol: „Koncert bol jarnou prechádzkou storočiami. Zazneli skladby od obdobia baroka, klasicizmu, romantizmu až po hudbu 20. storočia. Keď sme rozmýšľali nad programom, rozhodli sme sa pre skladby od J. Haydna, W. A. Mozarta. Skladby, ako napr. „Err“ od J. S. Bacha nás nikdy neomrzia. Sme radi, že v našom repertoári je tento významný, avšak vo svojej dobe nedocenený umelec. Máme ho veľmi radi, pretože Bach je považovaný za jedného z najvplyvnejších skladateľov všetkých čias. Na jeho dielo sa možno pozerať ako na neprekonateľné finále hudobného baroka.“
Komorný orchester Sinfonietta Bratislava účinkuje v klasickom komornom obsadení 10-12 hráčov. Podľa požiadaviek hraných skladieb sa k orchestru pridávajú hráči dychových a bicích nástrojov.