Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Poprad má najväčšiu sieť verejne dostupných defibrilátorov

Popradčania a návštevníci mesta sa môžu cítiť nadmieru bezpečne. O zvýšenie možností záchrany ich života a zdravia sa postarala popradská radnica, keď rozšírila sieť automatických externých defibrilátorov (AED) celkovo na pätnásť. Mesto Poprad tak má najväčší počet týchto prístrojov z miest na Slovensku. Sú rozmiestnené vo všetkých mestských častiach, dôležitých športových a iných zariadeniach, kde je vysoká koncentrácia ľudí. Sú k dispozícii verejnosti nepretržite 24 hodín.
Primátor Popradu Anton Danko konštatoval: „Sme prvé mesto na Slovensku, ktoré komplexne rieši tento problém. S projektom defibrilátorov sme začali ešte v roku 2009, kedy sme spustili prvé tri, v rokoch 2011 a 2012 ďalšie dva, v tomto čase pribudlo nových 10 AED. Som skutočne veľmi rád, že v porovnaní s počtom obyvateľov máme najviac defibrilátorov zo všetkých miest na Slovensku, a aj keď zachránia hoci len jeden ľudský život, stojí to za to. Myslím si, že 15 defibrilátorov na počet obyvateľov mesta je dobré číslo, ale hlavne nám išlo o to, aby boli vo všetkých mestských častiach a vo všetkých väčších zariadeniach a športoviskách, teda tam, kde najčastejšie môže dôjsť k potrebe poskytnutia pomoci.“ Nákup desiatich nových AED a 15 skriniek na všetky defibrilátory financovala samospráva z mestských prostriedkov a náklady celkovo dosiahli 22 tisíc eur.
Všetky AED sú elektronicky napojené na mestskú políciu, teda v prípade, že ich niekto použije, MsP dostáva signál. „Na miesto v takom prípade okamžite vyšleme hliadku mestskej polície, ktorá bude spolupôsobiť pri poskytovaní prvej pomoci. MsP je zahrnutá do centrálneho registra týchto zariadení v systéme tiesňovej linky 112. Zároveň máme defibrilátorom vybavené aj naše služobné vozidlá a mestskí policajti sú preškolení na použitie AED,“ doplnil náčelník MsP v Poprade Marián Gardoš.
Prezident Slovenskej komory zdravotných záchranárov, súčasne poslanec popradského mestského zastupiteľstva František Majerský zo svojej práce pozná, ako ide pri záchrane ľudského života doslova o minúty.
Čas je veľmi dôležitý, lebo ľudský mozog odumiera do 5 minút a včasná pomoc dokáže zachrániť život a jeho kvalitu. Podotkol: „Priemerný dojazd záchranky na Slovensku je 12 a viac minút, tak naozaj, ak poskytnú laici výboj včas, môžu zachrániť život. V porovnaní s inými mestami sme ďaleku popredu, iné nemajú 24 hodinový verejne dostupný defibrilátor, my ich máme 15. Veľká vďaka za to patrí pánovi primátorovi, ktorý si túto myšlienku osvojil, ako i poslancom, ktorí to na mestskom zastupiteľstve schválili. Takáto verejná ochrana je dôležitá, aby zbytočne neumierali ľudia, ktorí umrieť nemusia.“ Ovládanie prístroja je veľmi jednoduché, takže poskytnuť prvú pomoc elektrickým impulzom dokáže každý bez rizika nesprávneho použitia prístroja. AED vie vyhodnotiť, či daný človek pomoc potrebuje, aký má srdcový rytmus, či postihnutý nemá kardiostimulátor a pod. Defibrilátory sú zabezpečené proti vandalom napojením na MsP.
V Poprade sú AED umiestnené: vo Veľkej na Scherfelovom dome, v Strážach na radnici, v Matejovciach a v Sp. Sobote na okrskoch MsÚ, na Juhu – na Xenóne a Kostole sv. Cyrila a Metoda, na sídlisku Západ na Coop Jednote (na foto na 1. str.), v centre mesta medzi SAD a ŽSR, pri fare evanjelickej cirkvi na Námestí sv. Egídia, v budove MsÚ, v aute mestskej polície, na Dome kultúry, zimnom štadióne, Aréne a Futbalovom štadióne mesta Poprad vo Veľkej.