Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Cestárom pomôže v zime aj nová technika

Správa mestských komunikácií Poprad začala so zimnou údržbou ciest a chodníkov minulý týždeň v piatok a prešla do nepretržitej prevádzky. Sklady s posypovým materiálom má naplnené a cestárom pomôže aj nová technika.
Popradskí cestári od minulého piatka monitorujú stav počasia, chodníkov a ciest 24 hodín denne. Tento režim potrvá až do konca marca. „Máme naplnené sklady posypovými materiálmi. Disponujeme množstvom viac ako sto ton posypovej soli, kamennej drvy frakcie 04 zhruba sto ton, frakcie 25 tristo ton a drvy frakcie 48 v množstve sto ton. Toto je aktuálny stav a všetko bude záležať na tom, aká bude zima. Dopĺňať a dovážať materiál budeme priebežne,“ informoval riaditeľ SMK v Poprade Peter Fabian a pokračoval: „Začíname vlastnými pracovníkmi a v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok máme k dispozícii firmy, ktoré disponujú potrebnou technikou. Ručné čistenie je najpálčivejšou otázkou, ale počet pracovníkov by mal byť okolo 50. Pomáhajú nám aj Malé obecné služby mesta Poprad. Títo pracovníci však pracujú len v pracovné dni. Ostatné firmy nám vedia poskytnúť pracovníkov na ručné dočisťovanie aj počas víkendov a sviatkov. Majú tiež potrebnú techniku v prípade ťažko dostupných komunikácií. Veľký problém nám robia odstavné motorové vozidlá na chodníkoch a cestách. Prejazd je sťažený najmä v noci. Komunikácie dočisťujeme cez deň, ale proces sa predlžuje.“ Pomocnú ruku v toto prípade podajú mestskí policajti.
Správe mestských komunikácií v tomto roku pomôže nová technika. „Budeme mať k dispozícii veľký cestný sypač, ktorý pomôže pri posype a pluhovaní mestských komunikácií, a tiež úzke vozidlo vybavené valcovou kefou s radlicou a sypačom. Budeme ho využívať na posyp ekologickou soľou na námestí a chodníkoch vo vyťažených úsekoch,“ povedal P. Fabian. Použité finančné prostriedky budú závisieť od vplyvu počasia. „Nevieme posúdiť, aká bude zima. Minulý rok sme investovali asi 430 tisíc eur a to bolo navýšenie zhruba o 70 tisíc, oproti predošlému roku, kedy sme nepotrebovali čistiť chodníky v okolí bytových domov,“ dodal riaditeľ SMK.