Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Popradské cintoríny sú na Dušičky pripravené

Blíži sa Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. S tým je spojený aj zvýšený pohyb návštevníkov na cintorínoch. Mesto Poprad a Pohrebno-cintorínske služby v Poprade sú na nápor pripravené.
Na všetkých mestských cintorínoch je najväčším problémom padajúce lístie, ktoré je potrebné poupratovať. „Do týchto prác sú zapojení zamestnanci našej spoločnosti, ale pomoc prisľúbili aj žiaci základných škôl z Veľkej a zo Spišskej Soboty. Miestny odbor Matice Slovenskej sa tiež postaral o údržbu okolia hrobu farára Štefana Mnoheľa, kde sa minulý piatok konala pietna spomienka. Naše cintoríny sú pripravené na zvýšený nápor návštevníkov. Vo Veľkej sme zvýšili počet veľkoobjemových kontajnerov. Objednali sme tiež ďalšie stojany na odpadové vrecia, aby sa zvýšila kapacita smetných košov a tie neboli preplnené. Pre návštevníkov budú zabezpečené aj tri kusy mobilných toaliet, sviečkomaty a stojany na zapožičiavanie krhiel na polievanie. Okrem kontajnerov budú k dispozícii aj veľkoobjemové vrecia na biologicky rozložiteľný odpad. Preto žiadame všetkých návštevníkov, aby do nich vkladali len takýto odpad a nedávali tam zvyšky kahancov, plasty a podobne,“ upozornil konateľ Pohrebno-cintorínskych služieb v Poprade Marek Budzák.
Dodal, že počas sviatkov došlo na miestnych cintorínoch k zmene otváracích hodín. „Od pondelka 28. októbra sú otvorené od 7. hodiny ráno do 22. hodiny večer. Táto otváracia doba potrvá až do 15. novembra. Hlavný nápor očakávame cez víkend 1. až 3. novembra a vtedy budú cintoríny otvorené nonstop. Zároveň by som chcel pozvať všetkých obyvateľov a návštevníkov na dušičkovú pobožnosť, ktorá sa uskutoční pri hlavnom kríži na cintoríne vo Veľkej v sobotu 2. novembra o 15. hodine.“
V súvislosti so zvýšeným náporom návštevníkov verejnosť najviac zaujímajú možnosti parkovania a dopravy.
„Počas sviatkov bude parkovanie pri hlavnom cintoríne vo Veľkej organizované tak, ako po minulé roky. Výjazd zo stálych parkovacích plôch bude cez bočnú bránu parkoviska smerom na Jarmočnú ulicu. Vpravo pri vstupnej bráne, budú vymedzené parkovacie miesta pre ZŤP. Pri hornej bráne (pri ceste smerom na Veľký Slavkov, pred železničným priecestím, pozn. red.) je pripravené označené dočasné parkovisko. Účelová komunikácia smerom k družstvu v Sp. Sobote bude mať dočasne odstránený zákaz vjazdu a bude jednosmerne sprejazdnená smerom na Brokofovu ulicu do Spišskej Soboty. Na tejto ceste bude zároveň možnosť pozdĺžneho parkovania. V Matejovciach bude zákaz státia na Kopernikovej ulici do 6. novembra dočasne zrušený a bude tam možné parkovať. V Strážach bude návštevníkom k dispozícii parkovisko pred hornou bránou cintorína,“ vysvetľovala hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová.
Od dnes, t. j. od stredy 30. októbra, až do piatka 1. novembra bude z prevádzkových dôvodov presunutá zastávka MHD PP, Veľká, cintorín z vnútra cintorína pred hlavný vchod, pričom doprava bude regulovaná prostredníctvom mestskej polície. MHD bude v týchto dňoch na linke č.3, vychádzajúcej z autobusovej stanice a spájajúcej sídliská Západ a JUH III s mestskými časťami Spišská Sobota a Veľká, posilnená o dva spoje v oboch smeroch v poludňajších a popoludňajších hodinách – presne podľa cestovného poriadku, podľa ktorého premávajú len počas týchto troch dní.
Aj zo strany mestskej polície príde k určitým režimovým opatreniam. „Spočívať budú vo zvýšenom výkone hliadkovej služby priamo na cintorínoch, ako aj v ich okolí s cieľom zabezpečiť verejný poriadok a zabrániť prípadným krádežiam na cintorínoch, ako aj priľahlých parkoviskách. Zároveň apelujeme na chodcov, aby v sychravom jesennom počasí nezabudli na povinnosť používať reflexné prvky, ktoré pomáhajú zvyšovať ich bezpečnosť na cestách,“ zdôraznil náčelník MsP v Poprade Marián Gardoš a doplnil: „Žiadame všetkých návštevníkov, aby predovšetkým pri parkovaní rešpektovali pokyny hliadok mestskej a dopravnej polície, ako aj pracovníkov PCS Poprad.“ Vzhľadom na očakávaný veľký počet návštevníkov na osobných motorových vozidlách odporúča správa PCS využiť MHD Poprad so zastávkou priamo pri cintoríne vo Veľkej (spoj č. 3).