Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je streda, 8. 5. 2024 | meniny má Ingrida

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Filmy o horách a ľuďoch v nich poskytnú skvelé zážitky

Už po 27-krát sa dnes 9. októbra o 18. hod. rozozvučí znelka Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade. Vo veľkej zasadačke mestského úradu sa po slávnostnom otvorení začne projekcia súťažných filmov v jednotlivých blokoch a potrvá až do nedele 13. októbra, kedy o 16. hod. vyhlásia výsledky festivalu.
Tohto roku sa o účasť v súťaži MFHF uchádzalo 110 filmových diel, z nich skončilo v predvýbere 46 od autorov zo 16 krajín. Slovensko bude reprezentovať 7 filmov. Do porotcovských kresiel zasadnú Piotr Pustelnik z Poľska, horolezec, prezident Poľského horolezeckého zväzu, ktorý vystúpil na všetkých štrnásť osemtisícoviek. Ďalej Anton Pacek zo Slovenska, trojnásobný majster SR v športovom lezení na obtiažnosť, predseda SHS James a Boris Hlaváček z Česka, novinár, spisovateľ i lezec. Riaditeľka MFHF Mária Hámorová predstavila aj hostí, ktorými budú Ines Papert, Luka Lindic, Piotr Pustelnik a Michal Sabovčík: „Hostia budú mať tri prednášky. Ines Papert z Nemecka a slovinský lezec a horolezec Luka Lindic vystúpia na besede so svojou multimediálnou prezentáciou Horolezectvo na hranici snov v piatok 11. októbra o 18. hod. na MsÚ, himalájista Piotr Pustelnik v sobotu o 18. hod. a horolezec a cestovateľ Michal Sabovčík o 21. hod. vo veľkej zasadačke MsÚ. Súčasťou festivalu budú aj dve výstavy – Svetelné záznamy v krajine a cyklus fotografických panorám fotografa Matúša Matavu vo vestibule MsÚ a výstava fotografií Vladimíra Šifru v OC Forum. Tohto roku máme aj nesúťažný oscarový film Free Solo – dokument, ktorý zachytáva ako sa lezec Alex Honnold pripravuje na prelez legendárnej cesty Freerider na El Capitan v Yosemitoch, sólo, bez lana a bez istenia.“ Súčasťou MFHF bude i ďalšie kolo Slovenského pohára v boulderingu v sobotu na Námestí sv. Egídia.
Riaditeľka MFHF zhodnotila, že filmy sú rôznorodé. Tematicky najviac z prostredia vysokých kopcov, z horského prostredia, predstavujúce horolezectvo ako olympijský šport atď. Výber do súťaže bol tohto roku ťažký, lebo bolo veľmi veľa dobrých filmov, žiadny nadmieru nevyčnieval nad ostatnými. Divákov čakajú určite krásne filmové zážitky. Vlani festival prekročil desaťtisícovú hranicu návštevnosti. Vzhľadom na kapacity všetkých 4 priestorov, kde sa budú filmy premietať (zasadačka MsÚ a kino Tatran v Poprade, kino Mier v Sp. Novej Vsi a kino Iskra v Kežmarku), už nemôže byť oveľa vyššia. Okrem Grand Prix a ďalších ocenení, ktoré udelí porota, tradične môžu hlasovať za najlepší film zo svojho hľadiska aj diváci.