Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Radnici robia starosti čierne stavby

Odbor výstavby MsÚ v Poprade rieši v poslednom čase viacero podnetov od občanov týkajúcich sa realizácie čiernych stavieb. Obhliadky potvrdili, že ide o stavby bez potrebného stavebného povolenia. Stavebný úrad chce preto sprísniť sankcie.
Nie všetci stavebníci si plnia svoje povinnosti voči stavebnému úradu. Ten pomerne často eviduje chýbajúce povolenia na stavby, ktoré sa už realizovať začali. „Najaktuálnejšou témou nelegálnych stavieb posledných dní je výstavba rodinných domov v Spišskej Sobote a tiež realizácia nelegálnej činnosti v blízkosti lesa v katastrálnom území mestskej časti Stráže. Stavebníci v týchto prípadoch nerešpektujú ani výzvy stavebného úradu na zastavenie prác,“ uviedla vedúca odboru výstavby MsÚ v Poprade Kristína Horáková.
V Strážach si síce majiteľ pozemku splnil ohlasovaciu povinnosť, no mesto povolenie na stavbu nevydalo. Do uzávierky vydania sa nám nepodarilo získať vyjadrenie dotknutej strany. Na pozemku vidieť rozostavané malé objekty a tiež základy oplotenia, ktoré je už považované za drobnú stavbu. „Samotné podanie ohlásenia realizácie drobnej stavby neoprávňuje žiadneho stavebníka túto stavbu bez písomného súhlasu mesta zrealizovať,“ zdôrazňuje K. Horáková.
Nelegálnu výstavbu rodinných domov v Spišskej Sobote už rieši Slovenská stavebná inšpekcia. Zodpovedný stavebník sa k prípadu vyjadriť nechcel. „Štátnym stavebným dohľadom sme zisťovali všetky skutočnosti. Na základe toho bude vyhotovený záznam. Stavebný úrad v tomto prípade vydá dodatočné stavebné povolenie podľa paragrafu 88 stavebného zákona a bude konať z úradnej povinnosti udelením pokuty,“ vysvetľoval postup inšpektor Slovenskej stavebnej inšpekcie Košice Cyril Krajňák. Dodal, že iba takto sa dá podľa súčasnej legislatívy proti nelegálnym stavbám bojovať. Sankcie sú však vysoké. „Výška pokuty u fyzických osôb je až 33 tisíc eur, u právnických osôb je to ešte viac. Konanie stavebníkov je v rozpore so stavebným zákonom a nerešpektujú výzvy stavebného úradu. Budeme preto pristupovať k stanoveniu výšky pokút oveľa prísnejšie. Navyše, realizáciou takejto nelegálnej činnosti sa stavebníci dopúšťajú priestupku,“ uzavrela vedúca odboru výstavby K. Horáková.