Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 26. 4. 2024 | meniny má Jaroslava

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Kniha o vypálených obciach počas SNP

Stalo sa pred 75. rokmi

V Podtatranskej knižnici minulý štvrtok uviedli do života knihu Nikdy viac od autora Marcela Maniaka. Venovaná je 75. výročiu Slovenského národného povstania. Kniha opisuje tragické udalosti, ktoré sa udiali na Slovensku v rokoch 1944-1945.
Príbeh obcí a osád, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny vznikol, aby pripomenul, čo sa udialo na Slovensku počas SNP a počas oslobodzovania. Väčšina z týchto obcí bola vypálená v dôsledku nacistických represálií. Ostatné ľahli popolom následkom povstaleckých ústupových a oslobodzovacích bojov alebo bombardovaním. O týchto obciach sa doteraz hovorilo veľmi málo alebo vôbec. Osudy všetkých vypálených obcí boli podobné a skončili vždy rovnako - krutosťou a bolesťou. Okrem obcí a osád sú v knihe spomenuté aj vypálené hrady, zámky, kaštiele (Kunerádsky zámok, hrad Sklabiňa, hrad Slanec... ), vysokohorské a turistické chaty a rómske osady.
V prvom rade je kniha určená pre ľudí postihnutých obcí, pre pamätníkov, a s veľkým dôrazom pre tých, ktorí s niečím podobným nikdy neprišli do styku, pre mladých. Približuje temnú a krutú stránku nacistického režimu.
Autor zháňal podklady v archívoch dotknutých obcí, v štátnych a vo vojenských archívoch. Pripravuje ďalšie knihy - prvá bude opisovať vojnové udalosti v podtatranskej obci Štrba a druhá bude o všeobecných udalostiach od začiatku Povstania až po oslobodenie. M. Maniak dodal: „Chcel by som, aby sa o týchto udalostiach dozvedeli hlavne mladí, aby o to mali záujem, aby si to vtĺkli do hlavy, keď budú inklinovať k rôznym fašistickým stranám. Aby vedeli, že takéto veci sa na Slovensku udiali.“