Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Hrá s iskrou v oku

Popradský literárny klub a kino Tatran zorganizovali minulý utorok besedu s herečkou Zuzanou Cigánovou. Program obohatili ukážky z filmov, v ktorých hrala.
Herečka už takmer 50 rokov pôsobí v Činohre SND. Účinkovala v dvesto televíznych filmoch a inscenáciách. Počas svojej kariéry stvárnila psychologické i komediálne roly. Účinkovala aj v nezabudnuteľnom muzikáli Na skle maľované (640 repríz).
Okrem herectva sa venuje aj písaniu. Je autorkou kníh Kúsok cesty okolo sveta, Dopadne to dosť dobre, pes bude rád, K+K z prostredia pionierskeho tábora a divadelnej hry Divadelná hra. Nasledujúce knihy Šampanské, káva, pivo, Špaky v tŕní a Aksál boli nominované do finále súťaže Anasoft litera.
V knihách ukazuje jedinečný pohľad na svet. Dominuje v nich dialóg a vnútorný dialóg. Píše ich ako herečka. Opisuje všetko ako scenár – „myšlienka, porozmýšľam, nádych, veta“... Svoje diela si potom číta ako cudzí človek, ktorý o deji nič nevie.
Z. Cigánová uviedla: „Dnes je moderné byť hercom. Vidno ťa, si známy. Predtým to bolo také malé poslanie.“ Naposledy sme ju mohli vidieť v snímke Ostrým nožom. „Pre herca je veľmi ťažké hrať malú rolu. Menej sa môže prejaviť ako herec, ukázať emócie aj svoje majstrovstvo. Nie je ani čas sa do nej vžívať. Niekedy už nás, starších, spoločnosť vyraďuje, neváži, nevšíma si. Mladí by si mali uvedomiť a pochopiť, že starí ľudia sú kostrou spoločnosti. Sú rovnako zaujímaví ako mladšie ročníky. Majú tu svoje miesto. Keby tu už nemali byť, neboli by. Ich skúsenosti, životná zrelosť a múdrosť je pre mladých veľmi vzácna a nenahraditeľná,“ dodala herečka.