Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Prírodné a kultúrne bohatstvo Prešovského kraja prilákalo opäť viac turistov

Prešovský kraj sa znova teší nárastu návštevnosti. Podľa údajov Štatistického úradu SR v prvom polroku 2019 zavítalo do kraja 481 477 návštevníkov ubytovacích zariadení, čo predstavuje medziročný nárast o 10 %. Rovnaké priaznivé štatistiky vedie kraj aj v počte prenocovaní, medziročne ide o rast 9,8 %.
Kraj si zároveň udržal prvenstvo v počte prenocovaní domácich návštevníkov, kde tvorí najvyšší, až 21,9% podiel v rámci celej SR.
V porovnaní s 1. polrokom 2018 sa zvýšil počet návštevníkov v kraji o 43 839 na 481 477 turistov, čo predstavuje medziročný nárast o 10 %. V kraji bolo počas prvého polroka zaznamenaných 1 440 259 prenocovaní, medziročne ide o nárast o 9,8 %. Návštevníci ostávajú v kraji priemerne tri noci.
Prešovský kraj je dlhodobo tretím najnavštevovanejším krajom SR. V počte prenocovaní všetkých návštevníkov si však tento rok polepšil o jednu priečku a za Žilinským krajom sa umiestnil na druhom mieste (3. Bratislavský kraj). Mimoriadne obľúbený je pre Slovákov. V počte prenocovaní domácich návštevníkov dosahuje najvyšší až 21,9-percentný podiel v rámci celej SR.
Z hľadiska zahraničných návštevníkov ide o 12 % podiel v rámci SR. V Prešovskom kraji sa v prvom polroku 2019 ubytovalo 130 279 cudzincov, ktorí tu strávili 366 141 nocí. V porovnaní s r. 2018 ide o takmer 8% nárast.
Top navštevovanou lokalitou kraja je okres Poprad s Vysokými Tatrami, kde zavítalo približne 320 tisíc návštevníkov ubytovacích zariadení. Počet prenocovaní sa v tejto oblasti priblížil k jednému miliónu. OOCR Región Vysoké Tatry zaznamenala dvojciferný nárast počtu ubytovaných návštevníkov. U domácich + 9,24%, u zahraničných +8,59%.
Pozitívnej štatistike prospeli aj kampane KOCR Severovýchod Slovenska, ktoré dlhodobo prispievajú k rozvoju turizmu a cestovného ruchu v celom Prešovskom kraji. Hlavným projektom je i tento rok letná cestovateľská súťaž Legendarium, ktorá prebieha ešte do 15. septembra. Okrem nej prispeli k zvýšeniu návštevnosti aj ďalšie aktivity, ako napr. Turistické noviny Prešovského kraja, fotografická súťaž Choď a foť 2019 a rôzne podujatia, ktoré KOCR spoluorganizovala v jednotlivých regiónoch.
KOCR Severovýchod Slovenska pokračuje v ďalších aktivitách, ktoré by mali prispieť k vyššej návštevnosti Prešovského kraja. Jednou z nich je aj cezhraničný projekt Karpatské dobrodružstvá, v rámci ktorého sa vytvoria tri nové produkty cestovného ruchu. Ide o dve poznávacie viacdňové turistické trasy na Slovensku s presahom do Poľska a jednu poľskú trasu s presahom na Slovensko.