Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Trembáčove maľby boli vždy intenzívnym vizuálnym zážitkom tvarov, farieb a línií

V Scherfelovom dome vo Veľkej otvorili minulý štvrtok výstavu pod názvom Na papieri, venovanú nedožitým 90. narodeninám veľčianskeho výtvarníka Michala Trembáča.
Syn Peter Trembáč, ktorý je tiež výtvarníkom, uviedol: „Vyrastal som v umeleckom prostredí. Začal som najprv čmárať, neskôr kresliť, potom rozprávať a dennodenne som bol v ateliéri. Bola to tá najlepšia škola. Neboli sme len otec a syn, ale aj majster a učeň a postupne sme sa stali kolegami. Otec bol človek intelektuálneho myslenia s veľkou pokorou. Vážil si každého človeka. Dnes je moderné rozlišovať ľudí podľa postavenia a peňazí. On mi vždy pripomínal – „váž si aj pastiera aj prezidenta.“ Okrem syna mal M. Trembáč aj dve dcéry – Zuzana je vedkyňa a Katarína etnografka, ale pracuje v banke.
Kurátorka, spolupracovníčka Jitka Haková zaspomínala na prípravu jeho výstavy pred 45-mi rokmi: „Boli to maliarske motívy - goralské kroje zo Zamaguria. Tak ako všetky predchádzajúce i nasledujúce výstavy žiarila farbami. Odvážna farebnosť pôsobila vo vtedajšom opisnom, dojmovo náladovom krajinkárstve osviežujúco. Stal sa jedným z nositeľov aktuálnych trendov v umení, ktoré spolu s čiastočným politickým uvoľnením začali prenikať do výtvarného diania na Slovensku. V avantgardnom smere pokračoval, keď sa na čas vymanil z konzervatívneho krajinárstva a namaľoval sériu nefiguratívnych malieb. Tam sa prejavilo dekoratívne smerovanie, ktoré bolo najpríznačnejšou črtou jeho naturelu. Obsahom diel boli humanistické idey a aktuálne spoločenské dianie na začiatku normalizácie v 60- 70-tych rokoch minulého storočia. Neskôr maľoval aj figurálne motívy, obrazy s ekologickým posolstvom a opäť krajinárstvo, historické centrá miest pod Tatrami, portréty i animálne motívy - kone.“
Hoci absolvoval množstvo zahraničných študijných ciest, bol celoživotným pobytom spätý s Veľkou. Dlhé roky bol jediným profesionálnym maliarom na celom Spiši, ale vedel sa presadiť aj v konkurencii mladých umelcov. Vedel si poradiť i s drevom, s kameňom a s kovom. Dokladajú to drevené pamätníky – pamätník v tiesňave vo Vernári, kamenný pamätník v Šoldove i kovový pamätník o založení Vagónky a ďalšie.
Výstava sa koná v rámci Dní Európskeho kultúrneho dedičstva v podtitule Umenie a zážitok a vo Veľkej bude do 25. Októbra 2019.