Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Poslanci o aktuálnych témach

V prvý septembrový pondelok sa na svojom zasadaní stretli poslanci volebného obvodu č. 2 – sídliská Juh a Kvetnica. Od predsedu tohto VO Petra Brenišina dostali poslanci informáciu, ako boli vybavené podnety občanov z minulého zasadnutia obvodu. Niektoré k spokojnosti, riešenie niektorých si vyžaduje dlhší čas, predovšetkým tých, kde je potrebné investovať väčšie finančné prostriedky.
Poslanec Milan Baran predniesol požiadavku na oddelenie životného prostredia MsÚ, aby boli vyrezané suché stromy nachádzajúce sa na sídliskách Juh – na Ul. Podjavorinskej, oproti ihrisku, na Ul. Rastislavovej, okolo škôl a pod. Ďalej tiež podotkol, že bude potrebné urobiť tri jazdné pruhy z Moyzesovej ul. na cestu I/18 ku benzínovej pumpe a upraviť vodorovné značenie. Poslankyňa Alena Madzinová poukázala na to, že na Juhu poza Ústecko-orlickú ul. ku bloku Argón je potrebné urobiť prepojenie – zokruhovať tento úsek, lebo tu často prichádza ku kolíziám áut. Poslankyňu Máriu Radačovskú oslovili dôchodcovia zo sídliska Juh III, ktorí majú záujem o výdaj stravy, ako aj zriadenie klubu pre seniorov na tomto sídlisku. K tomu poslanec M. Baran poznamenal, že na to by bolo dobré upraviť prázdnu kotolňu, ale najprv sa musí zmeniť územný plán a kotolňa zrekonštruovať. Poslanec Jozef Košický požiadal oddelenie ŽP MsÚ o úpravu a vyrezanie škaredých vysokých kríkov za blokom Svitava a taktiež pri plote detského ihriska pri kostole na starom Juhu.
Poslanec Jozef Dubašák povedal, že informačný systém v meste je nedostačujúci a žiada o jeho obnovenie. Podľa neho by to mohli byť maľované alebo aj vytlačené mapy, aby dostali návštevníci aj občania informácie, ktoré potrebujú. Viceprimátor Štefan Pčola informoval poslancov o podnete Klubu Poprdčanov premiestniť sochu „Kľačiacej ženy“, umiestnenú pred DOS Xenón zo zadnej strany, smerom k Národnej banke alebo k podchodu, lebo je ukrytá v kroví a nie je ju vidieť. Poslanci toto preloženie podporili. Poslankyňa A. Madzinová ďalej upozornila, aby sa nezabudlo na mestskú časť Kvetnica a doriešili sa záležitosti, ktoré sa jej týkajú. Navrhla, aby sa skultúrnilo prostredie okolo vodnej plochy Malého lomu, kde by mohli byť umiestnené jednoduché drevené lavičky a smetné koše a tiež by uvítala pokračovanie v realizácii Tancuľky. K tomu sa vyjadrovali aj ostatní poslanci. Poslankyňa Helena Mezenská sa zaujímala, ako je to s výjazdom áut medzi Ul. Šrobárova a Kauflandom. Mohli by tam byť aj parkoviská. K tomu poslanec M. Baran uviedol, že sa táto vec riešila už v minulosti, ale nie je tam vyhovujúci priestor.
Poslanci prediskutovali i ďalšie aktuálne témy. Najbližšie zasadnutie VO č. 2 bude vo štvrtok 10. októbra o 17. hod. v kancelárii MsÚ na Dostojevského ul. 25 v Poprade.