Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Mesto pomôže popradským prvorodičkám

Popradské mamičky budú pri narodení prvého dieťaťa dostávať od mesta jednorazový príspevok vo výške 200 eur. Nárok naň budú mať iba matky s trvalým pobytom v Poprade pri splnení ďalších podmienok. Zhodli sa na tom poslanci MsZ v Poprade na 5. plánovanom zasadnutí minulý týždeň vo štvrtok.
Týmto opatrením chce mesto podporiť mladé rodiny a zvýšenie pôrodnosti. „Príspevok má pomôcť pokryť výdavky na zabezpečenie nevyhnutných potrieb novorodenca. Nové VZN bude platiť od 1. januára 2020. Vychádzali sme zo štatistík novonarodených detí v predošlom roku, ktorých bolo 206. V rámci výdavkov počítame so sumou viac ako 40 tisíc eur,“ uviedla vedúca sociálneho odboru MsÚ v Poprade Petra Závacká. „Som rád, že poslanci schválili aj tento bod. Nie je to nejaká závratná suma, ale myslím, že mladej rodine na začiatok pomôže. Ide skôr o motivačný krok, aby sa Popradčania snažili trochu viac. Vychádzali sme z demografického vývoja v Poprade a preto sme chceli mladé rodiny povzbudiť. Popradčania snažte sa a ja verím, že do budúcna túto čiastku ešte zvýšime,“ odkázal rodinám primátor mesta Poprad Anton Danko.
Tento príspevok bude len doplnením finančného príspevku od štátu a prijaté VZN určuje postup a podmienky pri jeho poskytovaní. „Dieťa sa musí dožiť minimálne 28 dní, pričom oprávnená osoba musí mať trvalý pobyt na území mesta, a to najmenej šesť mesiacov pred narodením dieťaťa a ku dňu podania žiadosti o príspevok tiež nesmie mať žiadne záväzky voči mestu. Ak sa matke narodí súčasne viac detí, príspevok dostane na každé dieťa. O príspevok môže požiadať oprávnená osoba do šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa a žiadosť musí predložiť na odbore sociálnom. Na príspevok nemá nárok matka, ktorá po pôrode bez súhlasu ošetrujúceho lekára opustila dieťa v zdravotníckom zariadení, či v prípade, ak dala súhlas na osvojenie dieťaťa pred vyplatením tohto príspevku,“ uvádza sa vo VZN. „Mnohé mamičky sa pýtali na to, kedy majú na tento príspevok nárok. Podľa zákona je dieťa novorodencom do dovŕšenia 28 dňa. Vtedy vzniká nárok na príspevok. Od 28 dňa života už ide o kojenca a nárok na príspevok zaniká,“ vysvetľovala poslankyňa MsZ v Poprade Mária Radačovská (na foto druhá sprava).