Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Letná sezóna vo Vysokých Tatrách prekonala návštevnosť z roku 2018

Región Vysoké Tatry sa aj toto leto stal cieľovou destináciou pre tisícky dovolenkárov. Letné prázdniny sa oficiálne skončili, ale turistická sezóna v Tatrách pokračuje aj nasledujúcimi mesiacmi.
Región Vysoké Tatry sa až pre stovky tisíc návštevníkov stal cieľovou destináciou počas uplynulých letných mesiacov. „Hoci oficiálne štatistiky za prázdninové mesiace zatiaľ k dispozícii nemáme, priebežné indície jasne hovoria, že pôjde o silnejšiu turistickú sezónu, ako tomu bolo v roku 2018,“ uvádza výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry (OOCR RVT) Veronika Littvová. Leto 2019 bolo v tatranskom regióne výrazne lepšie ako v roku 2018, ktoré malo vzhľadom na veľmi daždivé počasie v júni 2018 len o približne 1 perc. vyššiu návštevnosť ako bolo leto 2017.
Predbežné čísla za prázdninové mesiace roka 2019 potvrdzujú tento trend rastu návštevnosti tak ubytovaných hostí, ako aj jednodňových návštevníkov v regióne Vysokých Tatier. Leto 2019 však vykazuje až 8% nárast počtov ubytovaných návštevníkov v Tatrách oproti letu 2018, čo predstavuje celkový počet okolo 115 000 ubytovaných hostí. Výrazný nárast nastal aj u jednodenných návštevníkov Tatier, ktorých počty sa odhadujú až na 700 000. Presné údaje však potvrdí po spracovaní dát až štatistický úrad.
Výrazne lepším mesiacom aj vďaka peknému slnečnému počasiu bol august, ktorý je už tradične najsilnejším mesiacom roku, navyše v júli boli časté búrky z tepla. Hotelieri hlásili v júli potvrdenú obsadenosť približne 60%, no v auguste sa zvýšila na viac ako 80%. Toto leto OOCR zaznamenala aj značný nárast počtu cykloturistov.
Čo sa týka národnostného zastúpenia tohtoročných letných ubytovaných návštevníkov Tatier, najviac bolo Slovákov s 8% nárastom oproti roku 2018, za nimi nasledovali Česi, Poliaci, Maďari, Ukrajinci a Nemci.
Trochu sa znížila priemerná dĺžka prenocovaní turistov v našom regióne. Naopak, zvýšil sa percentuálny nárast tržieb za ubytovanie, v rámci celej OO CR RVT až o 12,59%, čo svedčí o lepšom zhodnocovaní poskytovaných ubytovacích služieb a vyššej efektivite vynaložených nákladov. Počet ubytovacích zariadení narástol až o 40,22%, no počet lôžok len o 11,50%. Svedčí to o tom, že počet ubytovacích zariadení narástol hlavne u malých penziónov a ubytovaní na súkromí, resp. v apartmánoch, ktoré sa prihlásili na ŠÚ do Prešova.
Tatranci hodnotia z hľadiska návštevnosti prvý polrok 2019 a uplynulú letnú sezónu ako veľmi vydarenú, svorne však všetci dúfajú, že naše veľhory pritiahnu návštevníkov aj počas blížiacich sa jesenných mesiacov, kedy ich tu čaká príjemné a najmä stabilné počasie vhodné na turistiku či prechádzky, nádherné výhľady a samozrejme kvalitné služby.