Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Deti, ktoré sa odmalička kamarátia s vodou

Pri mori alebo pri bazénoch tieto deti vynikajú, lebo sú s vodou kamaráti a vedia sa v nej dokonale a bezpečne pohybovať. Ide o malých absolventov lekcií pohybu vo vode popradského aquaparku. Ak dieťa nadobudne už v útlom detstve vzťah k vode, prospeje to jeho telesnému aj duševnému vývinu.
Cvičenie a plávanie vo vode dlhé roky vedú manželia Gordiakovci a je určené deťom od 3 mesiacov do 6 rokov. Mamy alebo otcovia s menšími detičkami do 3 rokov väčšinou využívajú kurzy viac cez týždeň, staršie deťúrence s rodičmi chodia na lekcie najviac cez víkend. Miroslav Gordiak vyzdvihol význam tejto aktivity: „Voda je médium, ktoré je prospešné už pred narodením aj počas celého života. Nie náhodou sa dieťa vyvíja v plodovej vode. Plávať sa dá s bábätkom už odmalička a je to pre neho zmysluplná aktivita vysoko prospešná pre celkový psychomotorický vývoj. Takisto sa upevňuje vzťah matky a dieťaťa, alebo ocka, babky či dedka. U detičiek budujeme vzťah k vode najideálnejšie vo veku od 5 mesiacov, čím sa naštartuje veľa iných aktivít. Je dôležité, aby si to užívali, preto volíme formu hry. Po 10 týždňoch sa už takmer všetky deti vedia ponárať, robiť otočky pod vodou, loviť z dna bazéna hračky, skákať do vody a správne plávať.“ Plávať s malými deťmi chodievajú nielen rodičia z Popradu, ale aj zo širokého okolia, dokonca z okruhu 70 a viac km. Deti získavajú plavecké zručnosti nenúteným spôsobom, cvičia vo vode, učia sa riekanky, budujú si vzťah k športu, naučia sa disciplíne a určitému systému v kolektíve. Alžbeta Gordiaková zdôraznila: „Sme radi, že môžeme realizovať naše kurzy v tunajšom aquaparku, kde máme výborné podmienky. Voda v bazénoch je pravidelne kontrolovaná podľa najprísnejších noriem a je zaručene hygienicky nezávadná. Pre deti je pohyb vo vode prirodzený a prospešný. Tohto roku sme zaviedli i primerané saunovanie detí po plávaní. Plávanie považujem za základ a vynikajúcu prípravu pre každý druh športu v budúcnosti a deti vďaka nemu získavajú kladný vzťah k športovaniu.“ Po zdravotnej stránke je pobyt vo vode mimoriadne osožný. Manželia Gordiakovci to vidia najmä pri deťoch so zdravotnými problémami. Je blahodarný nielen pre pohybový aparát, ale viditeľné výsledky sú aj u autistických detí a detí s Downovým syndrómom, ktoré koľkokrát pri cvičení vo vode predčia iné deti.