Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Monitoring kvality pieskov v detských pieskoviskách

Počas letných prázdnin využívajú detské pieskoviská na sídliskách mesta Poprad malé deti pod dozorom svojich rodičov. Je známe, že znečistené trávniky a pieskoviská od exkrementov domácich zvierat nesú so sebou riziko ohrozenia zdravia detí. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade preto každoročne monitoruje kvalitu pieskov v pieskoviskách na sídliskách, aj v areáloch predškolských zariadení.
V znečistených pieskoviskách hrozí najmä parazitárne ochorenia toxoplazmóza a toxokaróza, ktorých zdrojom nákazy sú psie a mačacie exkrementy. Ochorenie može byť prenosné aj na človeka za určitých podmienok, najmä pri nedodržiavaní zásad osobnej hygieny, v tomto prípade znečistenými rúčkami detí do úst a nedostatočným umytím po návrate z pieskoviska. Príznakmi môžu byť zvracanie, hnačky, bolesti bruška, slabosť. Následkom môže byť aj poškodenie orgánov ako je pečeň, obličky, pľúca.
Prevádzkovateľ detských pieskovísk (mesto Poprad) je povinný zabezpečiť starostlivosť o údržbu a kvalitu pieskov na pieskoviskách, aby nepredstavovali riziko ohrozenia zdravia. Od začiatku letnej sezóny 2019 bolo z pieskovísk na popradských sídliskách odobratých 25 vzoriek pieskov. Pre prítomnosť indikátorov parazitárneho znečistenia – vajíčka geohelmintov bolo 6 vzoriek hodnotených ako nevyhovujúcich. Na zistené nedostatky bol prevádzkovateľ upozornený a vykonal nápravné opatrenia. Laboratórne výsledky opakovane odobratých vzoriek pieskov z inkriminovaných pieskovísk boli vyhovujúce a opatrenia zo strany prevádzkovateľa boli účinné. Veľkou mierou by však mohli byť nápomocní majitelia psov, ktorí by mali dodržiavať povinnosť zákazu vstupu psov na pieskoviská a čistenie verejných priestranstiev od exkrementov. RÚVZ v Poprade bude aj v auguste pokračovať v monitorovaní kvality pieskov na sídliskových pieskoviskách.