Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Slovensko ako na dlani

Od stredy až do soboty minulého týždňa sa na Námestí sv. Egídia v Poprade konal tradičný festival Made in Slovakia, ktorý prilákal množstvo návštevníkov, aj napriek nie vždy vydarenému počasiu. V 8. ročníku dali organizátori viac priestoru remeselníkom a umelcom z nášho regiónu.
„Festival Made in Slovakia už má svoju tradíciu. Poprad je bohatý a očarujúci blízkosťou prírodných krás. Veľa turistov to využíva. Chceli sme, aby aj priamo v meste vznikol program, kedy sa ľudia zídu na námestí. Mesto ožilo stánkami, ktorých bolo tento rok 140. Priniesli rôzne chute a remeslá z celého Slovenska. Sú to výrobky, ktoré sa nedajú zohnať v bežných obchodoch. Atmosféru dotváral bohatý kultúrny program,“ uviedol za organizátora súčasne aj viceprimátor mesta Poprad Ondrej Kavka. „Celé námestie sme rozdelili na dve časti a stánky boli rozmiestnené po oboch stranách. Delili sa na tri gastro zóny a zóny remeselníkov. Väčší priestor dostali remeselníci, ktorí tvorili dve tretiny účastníkov, a to aj tí spod Tatier, ktorí boli sústredení pri fontáne,“ doplnila Kristína Mlynárová z OZ Pre mesto.
Práve regionálni remeselníci boli predzvesťou toho, že organizátori nevynechali po úspešnom nultom ročníku opäť ani dôležitý bod programu – Made in Poprad v spolupráci s mestským odborom kultúry.
„Osvedčilo sa to a preto aj tento rok patril posledný deň festivalu práve Popradčanom, umelcom a remeselníkom z Popradu a okolia. Som presvedčený, že aj do budúcna si tento deň nájde miesto v programe Made in Slovakia. Tento rok sme pre nich vymysleli priestor pri fontáne, kde bolo desať stánkov a na pódiu sa v sobotu vystriedalo množstvo domácich kultúrnych telies,“ dodal O. Kavka.
Jedným z „takmer“ domácich remeselníkov bol rezbár Karol Kopčák, ktorý pochádza z Popradu, ale momentálne žije a tvorí spolu so synom v Spišskej Novej Vsi. „Venujem sa drevu už od detstva. Mám tu aj veci, ktoré som vyrobil v štrnástich rokoch, vrátane prvej fujary. Je to moje remeslo, ale hlavne koníček. Bol som súčasťou aj takého projektu, ako je kniežacia hrobka v múzeu, kde sme zabezpečovali šliapací drevený sústruh, tkáčske stroje, lavice, či náradia. Snažím sa remeslo odovzdávať ďalej a venuje sa tomu aj môj syn. Nie je to ľahké, ale koho toto remeslo osloví, ten mu ostane verný celý život,“ povedal.
Atmosféru jedinečného festivalu si užívali predajcovia z celého Slovenska. „Najviac vecí šijeme z kežmarského ľanu. Sú to bežné veci pre celú rodinu, všetko však s ľudovou tematikou v štýle moderného folku. Sme domáca firma – mama a dcéra,“ prezradila Mária Smiková z Levoče. Okrem chutných tradičných jedál a všelijakých dobrôt to počas štyroch dní krásne rozvoniavalo napríklad aj pri stánku Ivany Ferkovej z Banskej Bystrice, ktorá sa venuje špeciálne úprave cesnaku. „Tento cesnak je zaujímavý hlavne tým, že ho nie je cítiť z dychu a je ľahko stráviteľný. Je taký vďaka špeciálnej úprave. Nie je to bioprodukt, ale je pestovaný v zemi, ktorá nie je hnojená chemickým hnojivom. Cesnak pripravujeme v piatich príchutiach. Je lahodný a všetky jeho účinky sú zachované. Takto upravený sa nedá nájsť v bežných predajniach,“ uzavrela.
Návštevníci festivalu si prišli na svoje nielen pri kúpe remeselných produktov, ale aj pri kultúrnom programe. Za všetkých Popradčan Marián Korvín povedal: „Made in Slovakia a Made in Poprad bolo jedinečné podujatie, ktoré pritiahlo na naše námestie veľa vyznávačov remesiel. Najviac ma však teší, že bolo opäť spojené s kultúrou. Nechcem spomínať všetkých účinkujúcich, ale napríklad na Starmániu, no nielen na ňu, sme sa všetci veľmi tešili.“