Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

V kráľovstve lesa

Vieme od vás

Blahodarný tieň lesov v Čiernom Balogu plne zakúsili počas svojho poznávacieho zájazdu zrakovo postihnutí z popradskej únie nevidiacich a slabozrakých v poslednú júnovú sobotu.
Prechádzali sme čarokrásnym podtatranským krajom s Kriváňom - cez Hybe, rodisko Petra Jaroša, autora Tisícročnej včely, cez Brezno, kde pôsobil Ján Chalupka a Martin Rázus, veľké osobnosti slovenského národného pohybu v 19. a 20. storočí.
Cieľom našej cesty bola povstalecká obec Čierny Balog s pamätníkom obetí 2. svetovej vojny a SNP. O tragických udalostiach a bojoch písal verne rodák z tejto obce, spisovateľ Ladislav Ťažký vo svojich početných románoch Amenmária alebo samí dobrí vojaci, Evanjelium čatára Matúša a v ďalších desiatkach protivojnových románov.
Učarovala nám čiernohorská železnica, na ktorej sme sa dostali do lesníckeho skanzenu Vydrovo. Privítalo nás kráľovstvo lesa a dolina Čierneho Hrona. Nevidiaci sa spolu so sprievodcami vybrali na pešiu túru do Vydrovskej doliny. Na náučnom chodníku sme sa dozvedeli o priekopníkovi v obnove lesov a ich zveľaďovaní Jozefovi Dekretovi Matejovie /1774 – 1841/, dobročskom rodákovi.
On prvý sa zaslúžil o to, že v ťažbe dreva píla nahradila sekeru. Stal sa tak zakladateľom moderného lesného hospodárstva a svojím národným povedomím bol porovnateľný so štúrovcami. Kiež by sa jeho koncepcia zachovania lesov stala záväznou aj pre súčasných lesníkov.
Súčasťou náučného chodníka je symbolický cintorín obetiam slovenských drevorubačov pracujúcich nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Na ceste nás upútal detviansky kríž a jedinečné stromy, ohromujúce svojou mohutnosťou. Rovnako zachované lesné bohatstvo s flórou a faunou , kaplnka potiahnutá drevenou kôrou, zasvätená Matke ustavičnej pomoci, drevorezby postáv a zvierat, ale aj lesná technika a stroje aj dômyselný a účelný areál so športoviskami a maketou podhorskej dedinky.
Opäť sme v spoločenstve priateľov spoznali jeden prekrásny kraj našej vlasti.