Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Platy vodičov v prímestskej doprave opäť vzrastú

Vodiči prímestskej autobusovej dopravy si od prvého júla opäť prilepšia. Ich mzdy sa v tomto roku zvýšia už po druhýkrát. K doterajšiemu platu im Prešovský samosprávny kraj pridá ešte 89 eur.
Prvé zvyšovanie miezd vodičov prímestskej autobusovej dopravy v tomto roku oznámil Prešovský samosprávny kraj (PSK) ešte pred pol rokom. Vodičom zvýšil mzdy s účinnosťou od 1. januára 2019 v priemere o 105 eur v hrubom. Vyčlenil na to viac ako 1,1 milióna eur.
Ďalšie opatrenie, ktoré sa týka zvyšovania platov vodičov, prijíma kraj od 1. júla 2019. Vodiči by tak mali mať od leta vyššie mzdy o 89 eur v hrubom, čo predstavuje zvýšenie o 8,5 %. Zvyšovanie sa týka opäť štyroch dopravcov v Prešovskom kraji, a to konkrétne vodičov SAD Prešov, SAD Humenné, SAD Poprad a Bus Karpaty.
Po vzájomnej dohode samosprávy s dopravcami došlo k zvýšeniu ekonomicky oprávnených nákladov (EON) o 0,036 eur na kilometer v položke mzdy. Zvýšenie EON pre SAD Prešov predstavuje na rozpočet kraja finančný dopad 175-tisíc eur, pre SAD Humenné vyše 172-tisíc eur, pre SAD Poprad 131-tisíc eur a Bus Karpaty viac ako 28-tisíc eur. Krajská samospráva tak vyčlenila na platy vodičov v prímestskej autobusovej doprave zo svojho rozpočtu vyše 508-tisíc eur.
Po novom tak bude priemerná hrubá mesačná mzda vodičov v Prešovskom kraji predstavovať sumu 1156 eur. Konkrétne vodiči SAD Prešov zarobia mesačne v hrubom 1240 eur, vodiči SAD Humenné 1100 eur, vodiči SAD Poprad 1119 eur a vodiči Bus Karpaty 1166 eur.
Kraj zvyšoval mzdy vodičom prímestskej autobusovej dopravy aj vlani. A to o osem percent. Zo svojho rozpočtu vyčlenil vtedy na tento účel 635-tisíc eur. Tento rok dvoma opatreniami zvýšil platy vodičov o 20 %.