Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Mnohé deti nevedia správne čítať

Do dvanásteho ročníka celoslovenského projektu Čítajme si..., ktorý organizuje už od roku 2008 Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF, sa zaangažovala aj Podtatranská knižnica v Poprade. Do tohto čitateľského maratónu sa minulý štvrtok zapojilo na celom Slovensku približne 33 tisíc detí, v našom meste 124 malých čitateľov. Na nižšej účasti sa pravdepodobne podpísalo zlé počasie, ktoré mnohých odradilo od cesty do knižnice. Oproti vlaňajšku prišlo do projektu čítať v našom meste o takmer 80 účastníkov menej, na Slovensku o 5 tisíc menej.
Na čítanie bolo odporúčaných šesť kníh väčšinou od súčasných autorov ako napr. Gabriely Futovej, Petra Karpinského a ďalších.
Riaditeľka Podtatranskej knižnice Monika Naštická povedala, že čítanie ponúkli hlavne štvrtákom a piatakom (na foto zo ZŠ s MŠ Komenského v Poprade): „Po viac ako desaťročných skúsenostiach s týmto projektom sa orientujeme viac na deti tejto vekovej kategórie, lebo úroveň čítania detí je veľmi zlá, a to nehovoríme o porozumení čítaného textu. Vidíme medzi deťmi veľké rozdiely. Badať, ak dieťa číta, dokáže sa naučiť správne čítať, zvláda techniku čítania. Často je problém v rodine. Ak nevidí, že rodičia čítajú, po knihe nesiahne. Ak nečíta v prvých obdobiach života nahlas, nepočuje sa, má čím ďalej viac problémov pri zvládaní techniky čítania a ani sa nezamýšľa nad tým, čo číta.“ Čítanie je zmysluplným trávením voľného času, pestuje predstavivosť, prináša množstvo informácií, ale často aj odpovedí na rôzne situácie, ktoré prežívajú postavy v príbehu. Cibrí mozog, napomáha ľahšiemu učeniu sa a vytvára bohatý svet fantázie.
Čitateľské aktivity pokračovali vo všetkých štyroch pracoviskách Podtatranskej knižnice (na sídlisku Západ, v Sp. Sobote i v pobočkách na Juhu) aj včera. V rámci projektu Celé Slovensko číta deťom im známi Popradčania čítali zo svojich obľúbených kníh z detstva. Pridali sa tak ku sloganu Čítajme deťom 20 minút denne, každý deň!