Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Dodržujú zámer, ktorý si dali v začiatkoch festivalu

Súčasťou programu Mesto Poprad deťom bol minulú sobotu otvárací program XXIII. ročníka medzinárodného festivalu Krojované bábiky (MFKB)na Námestí sv. Egídia. Podujatie sa začalo už minulý piatok a pokračovalo v nedeľu v Kežmarku, v pondelok vo Svite a v utorok v Stropkove.
Zástupcov domácich a zahraničných folklórnych súborov privítal v Poprade viceprimátor Štefan Pčola (na foto vpravo, do Pamätnej knihy mesta sa podpisujú zástupcovia DFS Podtatranček z Veľkej Lomnice, vľavo kamaráti z DFS s bábikami – symbolom MFKB, hore vpredu DFS Krosniata Kartúzy z Poľska). Povedal: „Medzinárodný festival krojovaných bábik sa stal už tradičným podujatím na území nášho mesta. Mesto je hrdé na to, koľko našich súborov prezentuje tunajšie folklórne zvyklosti, a pretože prichádzajú detské folklórne súbory aj zo zahraničia, ide zároveň o vynikajúcu prezentáciu nášho mesta.“ Poďakoval všetkým účastníkom, že svojím nadšením pre folklór približujú ostatným ľuďom pestrosť ľudových obyčajov v rôznych krajinách. Popradskú samosprávu zvlášť teší, že MFKB pomáha zachovávať tradície našich predkov u najmladšej generácie.
Organizáciu podujatia zabezpečovalo Podtatranské osvetové stredisko s ďalšími partnermi. Juraj Švedlár z POS bol spokojný, navyše vyšlo aj skvelé počasie: „Už na začiatku sme si vzali za cieľ, aby sa deti stretávali, nadviazali nové priateľstvá, aby sa učili a spoznávali tradície iných národov z celej Európy, ba sveta. A v tejto našej snahe pokračujeme. Tohto roku sa na MFKB zúčastnilo 8 domácich súborov, prišli hostia z Poľska, Bulharska (foto na 1. str.), z Maďarska, Lotyšska a z Bratislavy DFS Grbarčieta, ktorý zastupuje folklór chorvátskej menšiny na Slovensku.“