Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Cyklisti si už môžu naplno užívať novú cyklotrasu

Novú cyklotrasu vedúcu od mestského úradu až po most k Aquacity na Športovej ulici v Poprade v pondelok slávnostne otvorili prestrihnutím pásky primátor Popradu Anton Danko, viceprimátori Ondrej Kavka a Štefan Pčola a zástupcovia zhotoviteľa - spoločnosti Strabag.
Nový cyklochodník s dĺžkou 1 342 metrov a šírkou 3 metre obsahuje 3 lávky v rôznych dĺžkach, dve odpočívadlá, jedno z nich aj s prístreškom so sedením, ďalej stoly, stoličky, koše a samozrejme stojany na bicykle. Vedúca odboru výstavby MsÚ Kristína Horáková uviedla: „Celková výška investícií bola viac ako 928 tisíc eur, čo sa týka stavebných nákladov. K tomu je potrebné pripočítať i náklady na projektovú dokumentáciu 13 800 eur. Na tento projekt bola už v minulom roku podaná žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z eurofondov a štátneho rozpočtu, v súčasnej dobe prebieha posudzovanie verejného obstarávania na výber zhotoviteľa na túto stavbu, zmluva o poskytnutí tohto príspevku je podpísaná, čakáme len na ďalší postup.“ Nová trasa cyklo chodníka tvorí úsek „B“ plánovanej cyklotrasy prepájajúcej mesto za západu na východ. Prepája sa s jestvujúcim cyklochodníkom začínajúcim na Brežnom riadku pri záhradkách.
V smere na východ pokračuje na most na Športovej ulici, odkiaľ pokračuje úsek „C“ a „D“ - štátna cesta I/66 – most D1 Matejovce.
Vedúci prevádzkovej jednotky Poprad spoločnosti Strabag Viktor Kanda zhrnul, že výstavba novej odovzdanej cyklotrasy prebiehala hladko: „Začali sme v auguste minulého roku, hrubé ukončenie bolo začiatkom decembra, finálne terénne úpravy a vodorovné dopravné značenie bolo hotové v priebehu apríla tohto roku. Realizácia šla rýchlo vďaka dobrej spolupráci s mestom.“
Nová cyklotrasa bola skolaudovaná na začiatku mája, ale klimatické podmienky v uplynulých týždňoch, kedy intenzívne pršalo, trochu oddialili oficiálne otvorenie. Viceprimátor O. Kavka podotkol: „Idea vzniku tohto cyklistického prepojenia od sídliska Západ až po koniec Matejoviec pri čističke odpadových vôd, vzišla už pred štyrmi rokmi aj z nášho občianskeho združenia Pre mesto. Hlavnou myšlienkou bolo, aby sme spojili centrum mesta s Aquacity a Spišskou Sobotou a sme radi, že sa to podarilo. Prvá etapa sa skončila a verím, že do budúcna budeme pokračovať vo výstavbe ďalšej časti cyklochodníka až do Veľkej Lomnice, ktorá má byť súčasťou veľkej cyklotrasy Okolo Tatier.“