Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Ruky nestačí len umývať, treba ich aj dezinfikovať

Svetový deň čistých rúk, ktorým bol 5. máj, využili v popradskej nemocnici na preventívne podujatie so zameraním na zabráneniu prenosu infekcií rukami. Množstvo pacientov a návštevníkov malo možnosť umyť si ruky dezinfekčným prostriedkom s pridaním fluorescenčného farbiva a pod prístrojom zistiť, či si ich ošetrili správne a nezostali na nich žiadne baktérie.
Hygiene rúk treba venovať veľkú pozornosť najmä pri návšteve zdravotníckych zariadení, kde sú baktérie veľmi odolné a môžu viesť k vzniku rôznych infekcií. Najčastejšie k vírusovým hnačkovým ochoreniam ako rotavírusová a norovírusová hnačka či žltačka typu A, ale aj k ochoreniam kože a slizníc, infekcii rán a respiračným infekciám ako nádcha a chrípka. „Oslovovali sme laickú i odbornú verejnosť, či sú si vedomí významu správnej dezinfekcie rúk. S použitím vody a mydla ide len o umývanie rúk, ale na dezinfekciu sa používa zvyčajne alkoholová dezinfekcia, ktorá zabíja vírusy a baktérie. Pre laikov je dôležité vedieť, že je dobré dezinfikovať si ruky pred návštevou i po návšteve nemocnice. Pred návštevou preto, lebo môžu napr. pri návšteve svojho chorého príbuzného priniesť rôzne mikroorganizmy, ktoré ho môžu ohroziť a pri odchode zase priniesť rôzne vírusy a baktérie domov.“ Realita je taká, že až 90 perc. tzv. nozokomiálnych infekcií sa môže prenášať rukami a môžu pacientovi zhoršiť alebo skomplikovať zdravotný stav,“ vysvetlila Jana Bialka, koordinátorka projektu čistých rúk za bezpečnú zdravotnú starostlivosť.
Odborná verejnosť – lekári, zdravotné sestry a ďalší personál nemocnice, je poučená, ale pri otázke pre pacientov, či ich lekár použil pred a po ich vyšetrení dezinfekciu, väčšina odpovedala, že si to nevšimli, ale lekárovi dôverujú. Samotní pacienti si ruky síce umývajú, ale málokedy dezinfikujú. Použitie antibakteriálneho mydla nestačí.
V Nemocnici Poprad sú dezinfekcie umiestnené pri vchodoch do jednotlivých oddelení a návštevníci by ich mali použiť. Dezinfekčné prostriedky dostať aj v lekárňach. Hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda zdôraznila: „Hygiena rúk je jednou zo základných požiadaviek pri prevencii nozokomiálnych nákaz a takýmto spôsobom chceme naučiť pacientov, aby boli nároční nielen k sebe, ale i vo vzťahu k lekárovi a všímali si, či si ruky dezinfikuje, lebo je to jednoduchý, účinný spôsob, ako zabrániť množstvu infekcií.“
Najviac ohrození sú pacienti operačných oddelení a pacienti s oslabenou imunitou, lebo prostredie nemocníc sa vyznačuje často aj vysoko rezistentnými mikroorganizmami voči antibiotikám a dezinfekčným prostriedkom. Skutočne v tomto prípade platí: Zdravie je vo vašich rukách. Dodržiavanie hygienickej dezinfekcie rúk pri návšteve zdravotníckych zariadení je najlacnejšou, najefektívnejšou a najúčinnejšou prevenciou. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie približne 1 z 10 pacientov dostane infekciu počas pobytu v zdravotníckom zariadení. Správna hygiena rúk je preto dôležitým faktorom pri eliminácii tohto rizika.