Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Minulá nedeľa bola rekordne studená

Meteorológovia už minulý týždeň avizovali, že prvé dva májové týždne budú studené. Zrejme ani známi Pankrác, Servác, Bonifác a za nimi Žofia, ktorí sú spojení s pranostikami ohlasujúcimi daždivé a chladné počasie, nezostanú svojej povesti nič dlžní.
Už počas uplynulého víkendu bola mimoriadne chladná nedeľa 5. mája. Snehové vločky sa objavili na niektorých miestach už od stredných polôh. Klimatológ Pavol Faško zo SHMÚ nás informoval, že kým sobota 4. mája bola podľa dlhodobých meraní teplotne priemerná, v nedeľu 5. mája bola v Poprade situácia iná: „Maximálna denná teplota vzduchu dosiahla iba 6°C, čo je pre tento deň najnižšia hodnota od začiatku meteorologických meraní v Poprade v roku 1951. Doteraz držal rekord 5. máj z roku 1965 a 1980, kedy bola rovnaká maximálna denná teplota 6,9°C. Minimálna teplota tohto dňa bola v Poprade tohto roku 2,4°C, rekord drží 5. máj 2011 s minimálnou teplotou mínus 3,2°C. Aj priemerná denná teplota sa 5. mája priblížila k rekordným hodnotám ako tretia v poradí s 3,6°C. Predbehol ju len 5. máj 1957 s 3,2°C a v roku 1980 s 3°C.“ V Poprade minulú nedeľu sneh nepadal, ale napr. na Štrbskom Plese napadol 1 cm nového snehu, na Lomnickom štíte a Chopku 6 cm. Snehový poprašok sa vyskytol i na ďalších miestach v Popradskom okrese.
P. Faško dodal, že v nedeľu bolo výnimočne chladno najmä na moravsko-slovenskom pomedzí. V niektorých lokalitách západného Slovenska nemali minimálne teploty obdobu za dlhé desaťročia meraní. V Hurbanove začiatkom mája nikdy nebolo tak chladno, naposledy v roku 1901. Minimálna teplota dosiahla iba 6,8°C, čo je pre túto oblasť málo. Pocit chladu zhoršoval aj studený vietor a hranica sneženia sa pohybovalo okolo 500 m. n. m. Meteoorológovia očakávali chladný aj 6. máj, do uzávierky novín ešte neboli údaje známe.
Daždivé počasie mnohých neteší, ale záhradkári a poľnohospodári sú spokojní. Veria, že dostatok vlahy budúcej úrode prospeje.