Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Karpatskí kuriéri sa po rokoch prehnali Popradom

Po tridsiatich rokoch sa stal Poprad etapovým mestom medzinárodných Pretekov karpatských kuriérov pre cyklistov do 23 rokov. Pretekári v sobotu zdolávali viac ako stokilometrovú trať s prevýšením 1 750 metrov a do cieľa na popradskom námestí dorazili prekvapujúco o hodinu skôr, ako bolo plánované.
Karpatské preteky kuriérov odštartovali 30. apríla prológom v poľskom Lubline a ich predposlednú etapu hostil v sobotu práve Poprad. Cieľovou páskou ako prvý prešiel s hodinovým predstihom holandský pretekár Dennis Van der Horst, ktorý si vychutnal záverečný špurt. „Preteky boli náročné. Horská etapa nie je pre mňa najtypickejšia. Snažil som sa ostať v hlavnej skupine a finiš sa mi vydaril. Som s výsledkom spokojný,“ uviedol v cieli pretekár tímu METEC-KTH.
Štart a cieľ pretekov bol v Poprade, ale pretekári museli zdolávať náročné pasáže v Tatrách. Autorom trate bol popradský cyklistický odborník Štefan Babič. „Poliaci chceli mať trať s výhľadom na Tatry a tak som sa inšpiroval minuloročnými pretekmi Okolo Slovenska. Uvidíme, aká bude dohoda, ale radi by sme v tom pokračovali ďalej,“ povedal.
Preteky kuriérov sa do Popradu vrátili po tridsiatich rokoch a organizátori urobia všetko preto, aby tu ostali natrvalo. „Hory sú tie isté, ale bicykle kvalitnejšie a pretekári mladší. Bol to epický návrat do Popradu. Som za to vďačný a ďakujem za zabezpečenie tejto etapy. Tieto preteky sem jednoducho patria. Chceme vytvoriť najväčšie preteky pre mladých cyklistov a Tatry nám v tom určite pomôžu,“ vyhlásil riaditeľ pretekov Tomasz Wójcik. „Musíme v tom pokračovať opäť aj tu v Poprade a tiež v ďalších krásnych slovenských mestách. Myslím, že už v budúcom roku sa to podarí,“ vyslovil želanie riaditeľ Inštitútu poľsko-maďarskej spolupráce Maciej Szymanowski. „Preteky sa konali pod záštitou primátora mesta Poprad Antona Danka a mesto aktívne s organizátormi spolupracovalo. Pevne verím, že táto tradícia bude pokračovať a oprášime ju,“ dodal 1. viceprimátor mesta Poprad Štefan Pčola.
Preteky karpatských kuriérov zavŕšili svoj 36. ročník v nedeľu etapou v Maďarsku a biele tričko pre celkového víťaza ostalo aj po sobote holandskému pretekárovi Marijn Van den Bergovi.