Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Začať sa dá v akomkoľvek veku

Zaujalo nás

S knižkou desiatich poviedok a piatich epizód navštívila našu redakciu pani známa najmä zo sféry cestovného ruchu. Mierila do blízkeho denného centra, aby svojim rovesníkom predstavila svoju prvotinu.
Prvotinu preto, že spisovateľsky písať začala až na dôchodku, hoci tvorivé pero jej nechýbalo ani v mladosti. Napriek dôchodkovému veku ešte pracuje v jednej z popradských taxislužieb ako dispečerka, ale stále príležitostne robí aj sprievodkyňu turistom. Píše pod pseudonymom Ema Straňáková a jej prvý knižný počin nesie názov Martin s krásnymi modrými očami. Zaniesla ho i do popradskej mestskej informačnej kancelárie.
Autorka povedala: „Pseudonymom som chcela vzdať úctu svojej babičke z otcovej strany a zvolila som si jej meno za slobodna. Chcela som si ju pripomenúť, lebo mala veľmi ťažký život. Môjho otca, ktorý bol najmladší z deviatich detí, veľmi milovala a on mal k nej takisto vrúcny vzťah.“ Knižka je o večnej téme tém - láske. Ide síce o fiktívne príbehy, ktoré spája dvojica Eva a Martin, ale nič im neuberá na reálnosti.
Nádejná spisovateľka je dôkazom, že dôchodkom sa nič nekončí, ba naopak viac voľného času vytvára priestor pre aktivity, na ktoré nebolo v pracovnom živote dosť času. E. Straňáková má napísanú aj druhú knižku a námetov má dostatok i na ďalšiu. Iste si nájde svojich čitateľov. Obrázok autorkinej tváre za zadnej strane knihy pochádza z mladších rokov, kedy ju namaľoval pouličný maliar na ulici v niekdajšom Leningrade, dnes Sankt Peterburgu.