Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Knihy a čitatelia obohacujú jej život

Svet kníh je svetom fantázie, poučenia, dobrodružstva, poznania... Práve s týmto svetom, so šuchotom papierových knižných stránok, spojila svoj pracovný príbeh Popradčanka Monika Naštická. Na záver marca - Mesiaca knihy si prevzala z rúk ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej ďakovný list za celoživotný prínos a prácu v oblasti knihovníctva. Bola vyznamená medzi jedenástimi ženami, ktoré zasvätili svoj profesijný život knihovníctvu.
Myšlienku čestného oceňovania knihovníčok iniciovala ministerka a jej cieľom bolo podporiť často nedocenený status knižníc a jej pracovníkov. Listinu nominovaných knihovníčok z celého Slovenska pomohla pripraviť Únia žien Slovenska.
M. Naštická sa knihovníckej práci venuje celý život: „Ku knihovníctvu som sa dostala už ako 9-ročné dieťa. Chodievala som pomáhať do pobočky knižnice vo Veľkej. Po základnej škole som odišla na vtedy jediné gymnázium v Poprade a pretože vtedajšia okresná knižnica mala problém s fungovaním pobočky vo Veľkej, stala som sa v nej popri štúdiu neprofesionálnou knihovníčkou. Po maturite som sa rozhodovala, či pôjdem študovať učiteľstvo alebo knihovníctvo. Zhodou okolností a vtedy panujúcim spoločenským pomerom som na učiteľstvo nebola odporúčaná. Tak mi „prischlo“ knihovníctvo. Keď som v roku 1983 vysokoškolské štúdium v Bratislave ukončila, nastúpila som do okresnej knižnice v Poprade, v ktorej, dnes pod názvom Podtatranská knižnica, pracujem doteraz.“ Treba dodať, že v súčasnosti viac ako mesiac už na poste riaditeľky.
Mohlo by sa zdať, že práca v knižnici, to sú len výpožičky či nákup nových kníh, ale nie je tomu tak. Je pestrá. Obsahuje besedy s autormi, zážitkové čítanie, hodiny informačnej výchovy, recitačné súťaže a rozličné podujatia pre čitateľov, výstavy, rôzne projekty atď. Dôraz kladú skôr na kultúrno-vzdelávaciu činnosť, prostredníctvom ktorej chcú získať nových čitateľov, naučiť ľudí mať knihy rád, rozvíjať u detí čitateľskú gramotnosť a pod. V knižnici pripravujú podujatia pre všetky vekové kategórie od detí po seniorov. Majú vynikajúcu dlhoročnú spoluprácu s odborom školstva, mládeže a športu Mestského úradu v Poprade, so základnými i strednými školami, s mnohými spoločenskými organizáciami... „Je to veľmi rôznorodá práca, nie je jednotvárna, čo mne vyhovuje. Som dosť aktívny, akčný typ. Mám rada vôňu knihy, to prostredie, kde sa knihy nachádzajú, ale baví ma aj práca so všetkými čitateľmi od tých najmenších po seniorov. Je to veľmi obohacujúce,“ vyjadrila sa M. Naštická. Je zároveň druhý rok aj predsedníčkou okresnej organizácie Únie žien Slovenska, ktorá na území Popradu funguje 3 roky.
M. Naštickú obklopujú knihy, ktorých majú v Podtatranskej knižnici vyše 150 tisíc, neustále. Svoje povolanie knihovníčky berie ako poslanie a za takmer 36 rokov v tejto práci si nevie predstaviť život bez kníh. Tých, ktoré by chcela prečítať, je veľmi veľa. „Nestíham, preto nemám obľúbené knihy, ku ktorým sa vraciam. Ale mám skôr obľúbené autorky alebo prostredie, v ktorom sa odohrávajú. Mám veľmi rada romány zo škandinávskeho prostredia, Škótska, Austrálie, ktorá mi je veľmi blízka. Také trošku netradičné, trošku poučné. Sem-tam si prečítam aj diela súčasných slovenských autoriek, len ich je už veľmi veľa,“ dodala M. Naštická.