Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 18. 4. 2024 | meniny má Valér

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

V Matejovciach stavajú nový výrobný areál

Na ploche 15 tisíc m2 vyrastá v Poprade - Matejovciach nový výrobný areál spoločnosti Tatrakon - konzerváreň a výroba cereálií. Po 88 rokoch, kedy boli v roku 1931 postavené budovy na Alžbetinej ulici, sa približne o rok presťahuje do novej lokality. Termín kolaudácie je totiž stanovený už na marec 2020.
Slávnostné osadenie a poklopanie základného kameňa výstavby nového areálu Tatrakonu sa uskutočnilo v pondelok za účasti konateľov spoločnosti, primátora mesta Poprad Antona Danka a ďalších hostí. Kameň požehnal dekan Rímskokatolíckej farnosti Poprad Ondrej Borsík.
Konateľka spoločnosti Tatrakon Katarína Kacvinská zrekapitulovala: „Výrobný program sa obmieňal. Spočiatku to bola fabrika na spracovanie lesných plodov a húb, potom limonád a džúsov, delením sortimentu v rámci vtedajšieho štátneho podniku Frucona Košice sme dostali do vienka spracovanie mäsa na mäsové konzervy a hotové jedlá, ktoré vyrábame dodnes.“ V súčasnosti spoločnosť zamestnáva 150 ľudí, ročne vyrobia 25 miliónov kusov produktov a dosahujú výnosy v objeme približne 10 mil. eur. 1. novembra uplynie 25 rokov od privatizácie tejto spoločnosti a dvaja konatelia - vlastníci ju doviedli až k dnešnej novej výstavbe. Za ten čas zvládli aj jedno z najnáročnejších období, ktoré ich zasiahlo po vstupe Slovenska do EÚ. Tatrakon dokázal úspešne splniť prísne požiadavky EÚ pre výrobu pasterizovaných a sterilizovaných mäsových výrobkov. Spoločnosť už doteraz investovala približne 50 miliónov eur do modernizácie výrobných zariadení, zdokonalenia technologických postupov a inovácie výroby, ale po zrelej úvahe sa pustila i do novej výzvy v podobe svojho nového komplexu na vlastnom pozemku v Matejovciach. Rozhodnutie nebolo jednoduché. K. Kacvinská povedala: „Dlho sme zvažovali, buď fabriku predať alebo sa odsťahovať, pretože starý areál je už nevyhovujúci a prekážame i rozvoju mesta. Už v roku 2015 sme ohlásili náš zámer. Dlho sme otáľali, či to vôbec finančne zvládneme, ale hnacím motorom pre nás oboch boli naše deti, ktoré pokračujú v tomto biznise. Naša značka je na Slovensku známa, konzervy sú obľúbené, preto sme si napokon trúfli na novú výstavbu.“ Konateľ Juraj Pisarčík sa pripojil: „Musím povedať za seba a zaiste aj za moju spoločníčku vo firme, že táto túžba trvala niekoľko desaťročí a teraz sa stane skutočnosťou. Chceme, aby sa udržala konzervárenská výroba a s tým i zamestnanosť v regióne. Som rád, že sa nám to darí.“