Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Popradské deti vybubnovali svoje pocity

Minulý týždeň v utorok dali vo viac ako 250 školách na Slovensku o sebe vedieť deti hlasným bubnovaním, aby ich bolo počuť, a to v rámci 6. ročníka podujatia s názvom „Aby bolo deti lepšie počuť.
Najväčšia bubnovačka roka mala symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Do bubnovačky sa mohli deti zapojiť s použitím variech, hrncov, vedier a palíc, alebo len poriadnym dupotaním nôh. Po prvýkrát „bubnoval“ aj Poprad a to v ZŠ Komenského v počte 518 žiakov a 42 dospelých, kde si pripravili aj transparenty (na foto), v MŠ Dostojevského (116 detí a 11 dospelých), kde začali v triedach besedami, potom bubnovali v každej triede osobitne a na záver sa všetci žiaci stretli v jednej triede, kde všetci bubnovali spoločne. Bubnovalo sa aj v telocvični ZŠ s MŠ A. V. Scherfela vo Veľkej, kde sa do akcie zapojilo 67 žiakov 1. a 2. ročníka spoločne so 4 dospelými. Predtým besedovali s pedagógom. V rámci okresu sa do Bubnovačky 2019 zapojila aj SOŠ Polytechnická vo Svite, kde bubnovala celá škola (150 žiakov a 30 dospelých). „Je dôležité zvyšovať povedomie deťom a aj dospelým o problematike násilia na deťoch, rôznych formách násilia a o možnostiach pomoci. Je potrebné o násilí hovoriť, ako aj o podozreniach na násilie. Je dôležité venovať pozornosť tomu, čo sa deje okolo nás všetkých a počúvať hlas dieťaťa, ktoré sa nám pokúša niečo povedať. Násilie na deťoch je totiž prítomné aj v našej spoločnosti a môže mať rôzne príčiny. Výskumy vo viacerých krajinách, vrátane Slovenska poukazujú na alarmujúci nárast počtu detí, ktoré sú násiliu vystavené. Žiadne dieťa by nemalo vyrastať v strachu. Každé dieťa má právo na detstvo bez násilia,“ uviedla koordinátorka ochrany detí pred násilím ÚPSVaR v Poprade Diana Ondrovičová. „Ticho deti pred násilím neochráni. Každé dieťa ma svoje právo na ochranu pred rôznymi formami násilia, veď práve deti sú také bezbranné a potrebujú veľa lásky. No žiaľ, nie všetky aj takto žijú. Mnohé z nich možno existujú v podmienkach ľahostajnosti, nezáujmu, domáceho násilia, psychického a fyzického týrania a zneužívania. Je to smutné a kruté. Ani nám nie je osud detí ľahostajný, preto sme sa do tejto akcie zapojili. Myšlienkou bubnovačky bolo bubnovať na všetkom, čo dáva priestor na vybubnovanie svojich pocitov a emócii, aby sme deťom rozumeli a naopak, aby sa oni nebáli otvorene komunikovať a dokázali dospelých požiadať o pomoc. Po skončení bubnovania si učitelia v triedach pripravili pre žiakov rôzne hry, cvičenia, dotazníky, plagáty a zároveň rozhovory na priblíženie danej akcie,“ povedala zástupkyňa pre primárne vzdelávanie v ZŠ s MŠ Komenského Poprad Mária Vojtaššáková.
Deti, ktoré sa do bubnovačky zapojili, nechceli byť ticho. „Bubnovačka bola o tom, aby deti neboli týrané. Nechceli sme byť ticho, ale skoro sme pri tom ohluchli,“ priznala Diana. „Vo svete sú deti unášané, dávajú im príkazy, ktoré musia plniť a tým pádom ich týrajú. Treba s tým prestať,“ zamyslela sa Tamara. „Videla som na videu, ako jeden človek ťahal dieťa do dodávky a bolo to strašné,“ povedala Sofia.