Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Občanov obťažujú mravce, chodci na cyklochodníku, nedostatočné osvetlenie...

V polovici novembra sa na svojom pravidelnom každomesačnom zasadaní zišli poslanci volebného obvodu č. 2 – sídliská Juh a Kvetnica. Schádzajú sa v kancelárii Mestského úradu na Ul. Dostojevského 25.
Poslanci sa ešte pred začiatkom zasadnutia obvodu stretli s občanmi vo veci riešenia položenia asfaltovej vrstvy na Ul. L. Svobodu v Poprade, vo vstupnej časti do areálu garáží. Na samotné zasadnutie, ktoré viedol predseda VO č. 2 Peter Brenišin, prišiel aj občan z bloku Wolfrám z Tomášikovej ulice. Uviedol, že pred týmto blokom sú položené betónové kocky, spomedzi ktorých v lete vychádza množstvo mravcov. Obťažujú občanov a vchádzajú až do zaparkovaných áut. Navrhuje, aby sa kocky vybrali, hniezda mravcov zničili a plocha vyasfaltovala. Tiež navrhuje opraviť „zalomený“ kanál v tejto lokalite, osadiť žľab, aby voda a blato netiekli na parkovisko až k miestu ZŤP pred vchodom č. 28-30. Požiadal aj o výrub brezy v tomto mieste, pretože je veľká a konármi zasahuje do okien. Poslanci občanovi vysvetlili, že na výrub stromov musí podať žiadosť na MsÚ – oddelenie životného prostredia a doložiť k tomu súhlas obyvateľov bytovky.
Na zasadaní vybavili aj podnety anonymného občana, ktoré dala na vybavenie MsÚ poslankyňa Alena Madzinová. Poslanci občianske podnety vítajú, ale v tomto prípade ich mrzí, že obyvateľ bol anonymný. Pripomienky sa týkali vyrúbania smrekov pri bloku Bárium (šlo o suché stromy), nefunkčného tlačidla pre chodcov na semafore na križovatke pri nemocnici, čo je už vybavené, pohybu chodcov na cyklochodníku, k čomu mestská polícia zvýšila hliadkovú činnosť a občania majú tiež možnosť nahlásiť pohyb chodcov po cyklochodníku. Ďalší podnet bol k zvýhodneniu občanov, ktorí separujú odpad, čo je však ťažko realizovateľné. Poukázal aj na nedostatočné osvetlenie ulíc pri zotmení - zmena doby svietenia je preprogramovaná a pripravuje sa komplexná obnova verejného osvetlenia a ďalšie.
Poslanci VO č. 2 žiadajú sociálny odbor MsÚ o informáciu - počty seniorov vo všetkých 9-tich mestských kluboch. Takisto žiadajú MsÚ, oddelenie ŽP predložiť plán rozmiestnenia veľkoobjemových kontajnerov na jarné a jesenné upratovanie. Poslankyne A. Madzinová a H. Mezenská zaznamenali v tejto veci nespokojnosť niektorých občanov. H. Mezenská požiadala poslancov i o stretnutie s nespokojnou občiankou ohľadom výstavby nových garáží. Poslankyňa Mária Radačovská informovala, že občanom Kvetnice chýba potravinový obchod a tiež majú slabý mobilný signál. Poslanci sa zhodli na tom, že potravinový obchod, ktorý tam v minulosti bol, je ekonomicky neudržateľný, preto sa nedá očakávať, že by o jeho zriadenie bol záujem. Slabý mobilný signál musia Kvetničania riešiť s konkrétnymi operátormi.
Poslanci diskutovali aj k iným aktuálnym témam. Najbližšie zasadnutie VO č. 2 bude v pondelok 16. decembra o 17. hod. v kancelárii MsÚ, na Dostojevského ul. 25 v Poprade.