Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Vo svojich maľbách zastavuje čas

V galérii Scherfelov dom sa minulý štvrtok uskutočnila vernisáž výstavy Ondreja Ruttkaya pod názvom Zastaviť čas. Výstava predstavuje maľbu a kresbu amatérskeho výtvarníka, ktorého profesionálne zameranie je technická sféra - pracuje ako stavebný inžinier - statik. Pravidelnej výtvarnej tvorbe sa venuje od roku 2015.
Najpoužívanejšou technikou jeho maľby je akvarel, ale venuje sa aj kresbe pastelom alebo uhlíkom. Pravidelne sa zúčastňuje na celoslovenskej súťaži Výtvarné spektrum, kde sa každoročne umiestňuje na popredných priečkach v rámci okresu, kraja, ako aj v celoštátnom finále.
O. Ruttkay uviedol: „Maľoval som celý život, ale iba v duchu. Až posledné 4 roky maľujem naozaj. Povedal som si, že už je ten čas, kedy treba začať. Čakal som, že raz príde chvíľa, kedy sa tomu začnem venovať naplno. V čase socializmu som neveril, že sa budem môcť ako umelec presadiť, alebo sa dostať na školu.“
Okrem zátiší a krajiniek sa umelec venuje hlavne výrazne farebným portrétom. Má rád teplé farby – žltú, oranžovú, tmavočervenú, hnedú. „Mal som obdobie, kedy som používal iba 3 základné farby – červenú, žltú a modrú. Experimentoval som a maľoval som žltý nos, zelené čelo. Keď maľujem portrét, mám k tomu človeku rešpekt, úctu, blízkosť. Potom hľadám jeho fotografiu, s vhodným svetlom a tieňom, ktoré sa snažím zachytiť.“ Jeho najobľúbenejšia technika – akvarel je považovaná za najťažšiu techniku. Keď už je niečo na papieri, ťažko sa to premaľuje.