Do Popradu prišla ďalšia vynikajúca svetová šéfkuchárka
V piatok 15. novembra si mohli návštevníci v jednej zo spišskosobotských reštaurácií užiť v rámci projektu Lady Chef špičkové menu pripravované top šéfkuchárkou Romy Gill, ktorá je predstaviteľkou indickej kuchyne vo Veľkej Británii.
Projekt Lady Chef vznikol v roku 2018 s cieľom podporiť a spopularizovať ženy, ktoré pôsobia v prémiovej gastronómii po celom svete. Množstvo žien, ktoré sa venujú gastronómii na vysokej úrovni každým rokom rastie, čo dokazujú ocenenia Michelinských hviezd.
Indka Romy Gill strávila v Poprade tri dni. Trochu pozná ukrajinskú, ruskú a lotyšskú kuchyňu. O slovenskej toho zatiaľ veľa nevie, ale ochutnala už niekoľko našich syrov a vín, z ktorých bola nadšená. Veľmi ju oslovila naša krajina, milí ľudia a čisté ulice. Uviedla: „Som rada, že som u vás bola. Z Londýna je to krátka a priama letecká linka, takže vaše mesto odporučím aj mojim známym. V Londýne budem budúci rok otvárať vlastnú reštauráciu. V tomto meste je koncentrácia ľudí a kultúr z celého sveta, tak som zvedavá, ako sa tam uchytím.“
Šéfkuchárka Zuzana Sisáková je jediná žena z elitnej 20-tky slovenských šéfkuchárov podľa odborného magazínu Trend. V rámci projektu Lady Chef pozýva šéfkuchárky z Európy na degustačné „menu štyroch rúk“ - zážitkové menu so 6 chodmi a 4 dezertmi. Z. Sisáková uviedla: „Šéfkuchárku Romy zaujala naša bryndza spolu s koriandrom a tiež chrenová polievka - pre nás klasické chute, s ktorými sa však môžeme trafiť aj do chutí cudzinca. Niektoré naše a indické jedlá majú spoločnú pikantnosť. No aj tak používajú aj také korenia, o ktorých sme nikdy nepočuli. Indovia vedia robiť s korením divy, napr. s karí, s rímskym kmínom, s garam masala. Mixujú z nich rôzne zmesi, z čoho vznikajú rôzne chute. Indická kuchyňa je pre nás niečím novým, ale je zdravá.“