Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Do Popradu prišla ďalšia vynikajúca svetová šéfkuchárka

V piatok 15. novembra si mohli návštevníci v jednej zo spišskosobotských reštaurácií užiť v rámci projektu Lady Chef špičkové menu pripravované top šéfkuchárkou Romy Gill, ktorá je predstaviteľkou indickej kuchyne vo Veľkej Británii.
Projekt Lady Chef vznikol v roku 2018 s cieľom podporiť a spopularizovať ženy, ktoré pôsobia v prémiovej gastronómii po celom svete. Množstvo žien, ktoré sa venujú gastronómii na vysokej úrovni každým rokom rastie, čo dokazujú ocenenia Michelinských hviezd.
Indka Romy Gill strávila v Poprade tri dni. Trochu pozná ukrajinskú, ruskú a lotyšskú kuchyňu. O slovenskej toho zatiaľ veľa nevie, ale ochutnala už niekoľko našich syrov a vín, z ktorých bola nadšená. Veľmi ju oslovila naša krajina, milí ľudia a čisté ulice. Uviedla: „Som rada, že som u vás bola. Z Londýna je to krátka a priama letecká linka, takže vaše mesto odporučím aj mojim známym. V Londýne budem budúci rok otvárať vlastnú reštauráciu. V tomto meste je koncentrácia ľudí a kultúr z celého sveta, tak som zvedavá, ako sa tam uchytím.“
Šéfkuchárka Zuzana Sisáková je jediná žena z elitnej 20-tky slovenských šéfkuchárov podľa odborného magazínu Trend. V rámci projektu Lady Chef pozýva šéfkuchárky z Európy na degustačné „menu štyroch rúk“ - zážitkové menu so 6 chodmi a 4 dezertmi. Z. Sisáková uviedla: „Šéfkuchárku Romy zaujala naša bryndza spolu s koriandrom a tiež chrenová polievka - pre nás klasické chute, s ktorými sa však môžeme trafiť aj do chutí cudzinca. Niektoré naše a indické jedlá majú spoločnú pikantnosť. No aj tak používajú aj také korenia, o ktorých sme nikdy nepočuli. Indovia vedia robiť s korením divy, napr. s karí, s rímskym kmínom, s garam masala. Mixujú z nich rôzne zmesi, z čoho vznikajú rôzne chute. Indická kuchyňa je pre nás niečím novým, ale je zdravá.“