Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Snové a upokojujúce maľby v Podtatranskom múzeu

Pri príležitosti dňa PSK otvorili v utorok minulý týždeň v Podtatranskom múzeu výstavu „Poézia každodennosti“, ktorá je časťou výtvarnej tvorby dvoch autoriek Marcely Vilhanovej a Alexandry Pavlovskej (učiteľky-výtvarníčky ZUŠ).
Výstava ponúka osobitý pohľad na všedné veci - dvoch spolužiačok, ktoré spája podobná, poetická tvorba. Spracúvajú na prvý pohľad bežnú, často prehliadanú skutočnosť a zaostrujú na krásu nevšedných maličkostí. Každá si z reality vytiahla jej blízke deje a objekty a podáva ich svojským pohľadom.
Marcela Vilhanová (na foto druhá sprava) sa dlhodobo pohybuje medzi dvoma výtvarnými prejavmi – medzi maľbou a prácou s papierom. Vyjadruje nimi snové, nežné až meditatívne náhľady v abstraktnej forme oproti detským a naivným ilustráciám. Jej aktuálna tvorba je cyklus obrazov pod názvom – Meditácia, ako najčastejšia činnosť autorky – snívanie s otvorenými očami. Kedykoľvek počas dňa. Najradšej sa pozerá na oblohu ako k voľnému a slobodnému priestoru, kde načerpáva silu a uvoľňuje všetko nepodstatné. Ďalšími cyklami obrazov sú Ticho a Rozprávkový svet.
Autorka uviedla: “Moje diela sú skôr pre poetických ľudí, ktorí svoju realitu radi vyvažujú snívaním. Maľby diváka uvoľňujú, upokojujú a dopĺňajú to, čo chýba v našom svete.“
Ťažiskom tvorby Alexandry Pavlovskej (druhá zľava vedľa riaditeľky múzea Magdalény Bekessovej) sú maľby odrážajúce bezprostredné okolie a jej vnútorný svet. Jej aktuálnu tvorbu tvoria cykly Na múroch – hry svetla a tieňov na jej známych budovách, prekvapivých a prchavých, ktoré odhaľujú tajomno svetla a tmy. Ďalšie cykly sú pod názvami Snové a Spálňovky.
Kurátor Marek Ružinský (na foto vpravo) dodal: „Na výstave sú fotografie, ilustrácie a maľby, týkajúce sa každodenného života dvoch umelkýň. V rámci tvorby inklinujú k podobným veciam. Bol to prirodzený proces, že sa dostali k sebe.“ Výstava bude trvať do 31. januára 2020.