Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je utorok, 23. 4. 2024 | meniny má Vojtech

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Na oslavách pádu Berlínskeho múru vystúpili s prejavmi aj popradskí bilingvalisti

Nielen Slovensko si pripomína 30. výročie udalostí, ktoré v roku 1989 viedli k politicko-spoločenským zmenám pomerov v Európe. Jedným z dôležitých míľnikov, ktoré dali udalosti do pohybu, bol pád Berlínskeho múru. Na oficiálnych oslavách tejto udalosti bola aj skupina dvanástich študentov bilingválnej slovensko-nemeckej sekcie Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade.
Bilingvalisti sa v Berlíne zúčastnili na medzinárodnom projekte mládeže Moja Európa – naša spoločná Európa. Ich partneri boli z Česka, Maďarska, Poľska, Nórska, Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie a Ukrajiny. Mladí ľudia sa zapojili do rôznych spoločných aktivít a workshopov.
Vyvrcholením pobytu študentov z popradskej bilingválnej sekcie bola účasť na oslavách 30. výročia pádu Berlínskeho múru, ktoré sa konali pri pamätníku tejto historickej udalosti Gedenkstätte Berliner Mauer. Medzi hosťami boli významní politici a štátnici – napríklad hlavy štátov krajín Vyšehradskej štvorky, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier i nemecká kancelárka Angela Merkelová. S krátkymi prejavmi vystúpili aj dvaja popradskí bilingvalisti Dominik Horváth a Cedrik Schumacher, žiaci štvrtého ročníka. Cedrik, ktorý je nemeckej národnosti, predniesol príhovor po nemecky, Dominik po slovensky. Vyzdvihli v ňom výhody spolupráce európskych krajín pre mladých ľudí i pozitíva členstva Slovenskej republiky v Európskej únii. Spolužiačky oboch rečníkov, ktorí boli v blízkosti Angely Merkelovej, mali možnosť vymeniť si s ňou pár viet.
Obaja študenti sa zhodli, že vystúpenie pred európskou politickou špičkou bola mimoriadna príležitosť.
Cedrik Schumacher: „Priznám sa, že som mal trému. Snažil som sa, aby som mal pokojný hlas a aby som udržiaval očný kontakt s výnimočnými poslucháčmi. Som veľmi vďačný za túto mimoriadnu skúsenosť, na ktorú nikdy nezabudnem.“
Dominik Horváth: „Musím sa priznať, že zo začiatku to bol veľmi zvláštny pocit, keď som sa postavil pred osobnosti, ktoré vídame na televíznych obrazovkách. Zrazu boli pri mne „naživo“. Pri čítaní môjho príhovoru to už bolo podstatne lepšie. Najlepšie na mňa zapôsobila naša pani prezidentka Zuzana Čaputová a najvplyvnejšia žena sveta kancelárka Angela Merkelová.“