Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Bol prvým demokratickým primátorom Popradu

Tesne po revolúcii, v komunálnych voľbách v roku 1990, sa primátorom mesta Poprad stal Ján Madač. Na primátorskej stoličke bol jedno volebné obdobie, po ktorom ho v roku 1994 vystriedal Štefan Kubík. Po odchode do dôchodku si urobil sanitárny kurz. Pracuje ako „zdravotná sestra“. Môže ešte pracovať a pomáhať a to ho napĺňa. Teší sa z každého dňa, lebo vie, že mu prinesie niečo nové. Vo voľnom čase sa venuje knihám a poznávaniu.
V spolupráci s Podtatranským osvetovým strediskom v Poprade sa v stredu 13.novembra 2019 konalo v Podtatranskej knižnici stretnutie s Jánom Madačom, ktorý o ponovembrových udalostiach povedal: „Hovorí sa, že kultúra a zmeny prichádzajú vždy z východu. V nesmelých začiatkoch demokratizácie našej krajiny bolo najťažšie, že sme nemali žiadny vzor (ktorým bol predtým Sovietsky zväz). Každý chcel zmenu, ale nikto nevedel, ako ju uskutočniť. Tým, že ani ja som nevedel robiť politiku, hľadal som odborníkov z rôznych oblastí a poslúchal som ich. Podľa vzoru nášho mesta napríklad vznikali mestské polície po celom Slovensku.“
Primátor J. Madač sa zaslúžil o vznik detašovaného pracoviska Ekonomickej fakulty UMB v Poprade, o vznik bilingválneho gymnázia aj o založenie Univerzity tretieho veku. Zabezpečoval Kandidatúru na usporiadanie ZOH 2002, podieľal sa na príprave a realizácii hydrotermálneho vrtu v Grébparku, na začiatku rekonštrukcie historického centra v Spišskej Sobote, v budove elektrárne vznikla počas jeho pôsobenia Tatranská galéria.
„Najťažšie počas týchto 30-tich rokov bolo nájsť si vlastnú cestu a nájsť zodpovednosť za svoje vlastné rozhodnutia. Mnohí hovoria, že je zle, lebo sa sami zle rozhodli“, dodal J. Madač.