Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Fantazíruje a maľuje

V Artklube TG sa v posledný októbrový deň uskutočnila vernisáž výstavy pri príležitosti životného jubilea známej popradskej výtvarníčky Heleny Suchej (1938). Jej retrodiela nesú názov Priesvit tvorbou.
Výstava predstavuje unikátnu úžitkovú a grafickú tvorbu umelkyne Heleny Suchej, rod. Sojákovej. Dizajn etikiet, fólií, „sáčkov“, obalov známych i menej známych potravinárskych produktov – sladkostí, džúsov, konzerv, ktoré nechýbali v takmer žiadnej domácnosti druhej polovice 20. storočia. Navrhovala a realizovala ich v rokoch 1960 – 1993 pre chemický a tlačiarenský podnik Chemosvit. S využitím vhodného písma a farebnosti vedela vystihnúť výrobok aj jeho obal.
Vo svojom voľnom čase navrhovala obaly kníh, gramoplatní a aj plagáty k aktuálnym udalostiam. Priebežne sa venovala i maliarskej tvorbe v technike akvarelu, tempery, oleja a akrylu. Vrcholom jej kreativity boli abstraktné olejové monotypie (rozlievaný olej), do ktorých domaľovávala rôzne rastlinné, portrétne a figurálne motívy inšpirované rozprávkami.
H. Suchá uviedla: „Od malička som rada a pekne kreslila, v škole som robila nástenky. Moje zanietenie a cit pre tvorbu zbadal učiteľ a predurčil ma na štúdium školy umeleckého priemyslu v Bratislave. Po návrate som začala pracovať vo výklade odevného obchodu, čo ma vôbec nebavilo. Prišla však iná šanca, v Chemosvite zakladali ateliér prípravy tlače. Návrhy na obaly boli zo začiatku veľmi jednoduché. Dve, tri farby, neskôr štyri. Vtedy to bolo veľmi prácne, ručná robota, pero, tuš. Nakresliť, odfotiť, zväčšiť, ručná sadzba. Napriek tomu, veľmi zaujímavé, teraz s počítačom by ma to nebavilo. To už nie je tvorivá práca.“ H. Suchá sa najnovšie realizuje maľbou na kamienky. Podľa ich farby a prirodzenej kresby na nich maľuje rôzne motívy. Výstava bude v Artklube do 1. decembra 2019.