Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je streda, 24. 4. 2024 | meniny má Juraj

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Mesto obrazovku na zimnom štadióne vypožičia

Októbrové zasadanie Mestského zastupiteľstva v Poprade obsahovalo tentoraz veľa bodov týkajúcich sa športu. Najmä výsledky prieskumu verejnej mienky medzi dospelými obyvateľmi mesta Poprad ohľadom poskytovania dotácií pre športové kluby – družstvá dospelých vyvolali väčšiu diskusiu (viac na 1 str.).
Poslanci tiež prerokovali návrh pôvodne na prenájom LED obrazovky s príslušenstvom nachádzajúcej sa v budove zimného štadióna, čo však zmenili na výpožičku len pre akciovú spoločnosť HK Poprad (pôvodne šlo o spoločný nájom aj pre HK ŠKP Poprad). Návrh nájmu sa totiž z hľadiska posudzovania štátnej pomoci javí ako problematický, preto ho po prerokovaní v Mestskej rade navrhli zmeniť na výpožičku s podmienkou, že technickú podporu, bežné opravy a údržbu si bude HK Poprad zabezpečovať sám a na vlastné náklady. Diskutoval najmä poslanec Peter Dujava a analyzoval ekonomickú stránku LED obrazovky, ktorej obstarávacia cena bola 204 tisíc eur. Nepozdávala sa mu zmena nájmu na výpožičku. Viceprimátor Štefan Pčola vysvetlil, že LED obrazovku treba aj prevádzkovať, čo vychádza na približne 40 tisíc eur ročne. Tieto náklady sa presúvajú na plecia HK. Dodal: „Obrazovka bude stále na zimnom štadióne a slúži nielen HK, ale aj mládežníckym družstvám a všetkým Popradčanom.“ MsZ napokon schválilo výpožičku LED obrazovky s príslušenstvom a.s. HK Poprad.
Poslanci tiež schválili prenájmy poľnohospodárskych pozemkov pre Poľnohospodárske družstvo podielnikov v Spišskej Teplici viac ako 11 ha za ročné nájomné spolu 341,33 eur a pre Vikartovskú agrárnu spoločnosť viac ako 1 ha za ročné nájomné 30,25 eur na 10 rokov. Neprešli bez rozpravy. Niekoľkých poslancov zaujímalo stanovenie cien za nájom, ktoré sa im zdali nízke. Pri prenájme pozemkov na výstavbu garáží na Moyzesovej ulici s rozlohou 2 026 m2 na garáže a ďalších plôch na vybudovanie prístupovej a tiež aj obslužnej komunikácie sa okrem iného takisto pozastavili nad cenami za prenájom a dôvodmi osobitného zreteľa, keď je známe, že priemerná cena garáží v závislosti od lokality na území mesta je 15 – 20 tisíc eur.
MsZ schválilo i predloženie žiadosti o poskytnutie dotácie na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky pre realizáciu projektu s názvom Výstavba cyklistických komunikácií - most Športová ul. – most D1 Matejovce ČOV Matejovce v rámci výzvy Ministerstva dopravy a výstavby SR a spolufinancovanie projektu vo výške najmenej 5 percent z celkových oprávnených výdavkov, čo predstavuje sumu 2 097 eur vrátane DPH. Poslanci sa oboznámili aj s informatívnou správou o hospodárení obchodnej spoločnosti Aquapark Poprad za rok 2018 (viac na 5 str.). Schválili aj novú riaditeľku rozpočtovej organizácie Centrum sociálnych služieb v Poprade Evu Mašteníkovú a zrušili príspevkovú organizáciu Redakcia Poprad – noviny občanov (viac na 3. str.). Prerokovali i návrhy na zmenu rozpočtu mesta Poprad na rok 2019 (podrobne sú na www.poprad.sk). Zaujímali ich hlavne výdavky na právne služby a tiež na nákup sadeníc k pripravovanej výsadbe na obnovu lesa pre Mestské lesy Poprad. Poslanec Milan Baran v tejto súvislosti odporúčal informovať občanov, ako prebieha revitalizácia lesa a prípadné výruby, aby vedeli, čo sa v nich deje. Konateľ Mestských lesov Robert Dula spresnil, prečo spoločnosť potrebuje dotáciu vo výške 12 tisíc eur ešte na tento rok, čo súvisí najmä s kontokorentným úverom z minulých rokov. Táto obchodná spoločnosť už v budúcich rokoch nedokáže vykryť svoje náklady z vlastných výnosov a bez dotácií z rozpočtu mesta. Dôvodom je hlavne minimálna náhodná ťažba dreva po kalamitách. Pri zámernej ťažbe by však dochádzalo k zbytočnému výrubu lesov.
O činnosti Mestskej polície za tretí štvrťrok tohto roku informoval náčelník MsP Marián Gardoš, zároveň poslanci schválili doplnenie zoznamu technických prostriedkov používaných príslušníkmi MsP – motocyklov a protiúderových kompletov, ako aj doplnenie a zmenu VZN o ďalších výstrojných súčiastkach rovnošaty príslušníka MsP. Pred záverom MsZ predložila hlavná kontrolórka mesta Zita Kozlerová správu o výsledkoch kontrol. V interpeláciách vystúpilo päť poslancov.