Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Seniorský šport príde o dotácie

Popradská radnica už nebude podporovať seniorské športové kluby tak, ako doteraz. Iniciovala prieskum verejnej mienky cez renomovanú agentúru a z výsledkov vyplynulo, že viac ako 62 percent opýtaných je za to, aby sa finančné prostriedky využili v iných oblastiach.
Len 33,7 percenta opýtaných bolo za podporu profesionálnych klubov dospelých a preto poslanci na minulotýždňovom zasadnutí MsZ schválili upravený návrh. Seniorské športové kluby ešte dostanú na budúci rok polovičnú dotáciu, ale od roku 2021 už samospráva priame dotácie na ich činnosť poskytovať nebude. „Od začiatku som bol proti priamej dotácii pre profesionálne kluby dospelých. Aj keď prieskum môj postoj jednoznačne potvrdil, navrhol som pre budúci rok polovičnú dotáciu. Od roku 2021 sa už ale budeme riadiť výsledkami prieskumu,“ uviedol na rokovaní primátor mesta Poprad Anton Danko.
V decembri sa bude schvaľovať rozpočet na budúci rok a tento návrh už bude mať jasné znenie. Mesto Poprad bude naďalej podporovať mládež a dotovať bude aj prevádzku športovísk. „Dotácie pre mládežnícky šport ostanú na rovnakej úrovni, alebo sa dokonca navýšia,“ podotkol 1. viceprimátor mesta Štefan Pčola, ktorý si návrh primátora na ostatnom MsZ osvojil. „Z kapitálových výdavkov plánujeme vyčleniť na budovanie športovej infraštruktúry na roky 2020 – 2022 viac ako sedem miliónov eur, z toho dva milióny bude dotácia zo štátu, takže päť miliónov pôjde z mestského rozpočtu. Myslím si, že je to veľmi slušná čiastka,“ doplnil A. Danko.
Výsledky prieskumu spochybnil poslanec Peter Dujava, ktorý tvrdí, že prieskum nebol korektný a podsúval svojou druhou časťou otázky priamo aj odpoveď. Názory na zrušenie priamych dotácií pre profesionálne športy boli rôzne. „Ak nebudeme podporovať profesionálny šport, nebudú nám vyrastať vzory pre našu mládež. Tam, kde skončil seniorský šport, zákonite do dvoch rokov skončila aj mládež,“ povedal poslanec MsZ František Majerský. „Ak by hrozil zánik niektorého z profesionálnych klubov, mesto urobí všetko preto, aby sa situáciu podarilo zvrátiť,“ reagoval primátor. „Máme šťastie, že futbal má generálneho sponzora. Inak je však zo strany sponzorov takmer nulová ochota dať peniaze do športu. Potrebujeme šport v meste podporovať, ale verím, že týmto krokom profesionálne kluby nezaniknú,“ myslí si 2. viceprimátor mesta Ondrej Kavka. „Hokej je značkou mesta, je populárnejší, ale máme tu napríklad aj basketbal. V tomto prípade nejde o žiaden profesionálny klub, pretože ženskú súťaž hrajú hráčky do 23 rokov a iba jedna má 24 rokov. Majú veľký problém získať sponzora. Myslím si, že toto treba v prípade dotácií zohľadniť,“ uviedla poslankyňa MsZ Alena Madzinová. „Prieskum sa konal na vzorke 1200 respondentov a možno inak by dopadlo referendum. Táto skupina ľudí dostala v otázke návrhy a musela sa rozhodnúť. Financovanie športu treba v budúcnosti dopodrobna analyzovať,“ zamyslel sa poslanec MsZ Jozef Košický.