Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Po moste na Alžbetinej ulici sa už jazdí

Po približne tri a pol mesiaca trvajúcich rekonštrukčných prácach na moste na Alžbetinej ulici ho minulú stredu krátko po poludní otvorili pre plnú premávku. Prví vodiči si zo zotrvačnosti najskôr nevšimli, že zábrany a značky sú už odstránené, ale netrvalo dlho a zakrátko ním už jazdili rôzne vozidlá. Popradčania opätovné sprejazdnenie mosta uvítali, pretože v dopravnej špičke sa na obchádzkových úsekoch neraz tvorili kolóny.
Vedúca odboru výstavby MsÚ Kristína Horáková zhrnula: „Celá rekonštrukcia mosta vrátane priľahlého úseku miestnej komunikácie stála 212 tisíc eur. Cena zo súťaže vo verejnom obstarávaní bola prekročená približne o 2 tisíc eur vzhľadom na to, že bolo treba zrealizovať niektoré práce navyše. Súviseli s rozšírením pôvodne projektovaného jedného výjazdu na dva jazdné pruhy. Od tejto zmeny očakávame zvýšenie plynulosti cestnej premávky na Alžbetinej ulici najmä v čase dopravnej špičky v poobedňajších hodinách. Pôvodná projektová dokumentácia rátala s dopravným značením mosta ako doteraz s jedným výjazdom. Keďže však evidujeme problémy pri výjazde na kruhový objazd, spracovali sme projektovú dokumentáciu zmeny dopravného značenia, ktorú nám odsúhlasil dopravný inšpektorát a všetky príslušné cestné orgány.“ Mesto žiada vodičov, aby správnym radením sa v tomto dopravnom úseku podľa dopravného značenia prispeli k plynulosti premávky.
Andrej Dujava, predstaviteľ zhotoviteľa – spoločnosti Slov – Via konštatoval: „Počas rekonštrukcie sa nevyskytli žiadne komplikácie, pretože spolupráca investora – mesta a nás ako dodávateľa a samozrejme takisto projektanta, bola vzorová. Ak sa aj nejaké problémy vyskytli, riešili sme ich za pochodu. Najväčšou záťažou pre nás bolo, že sme práce realizovali pri mestskom úrade, takže sme boli pod stálou kontrolou samosprávy, ale takisto verejnosti, ktorej sme umožnili prechádzať cez lávku. Trvanie rekonštrukčných prác sme skrátili. Mohlo to byť ešte viac, ale všetky materiály boli atypické a teda trvalo dlhšie, kým ich pre nás vyrobili a dodali, napr. atypické rímsové prefabrikáty. Na samotnom moste ostali pôvodné len opory, celá mostovka je úplne nová od nových úložných prahov až po živičný povrch.“
Popradská samospráva v minulom roku zabezpečila rekonštrukciu mostného objektu na Francisciho ul., tento rok na Alžbetinej a eviduje ešte ďalšie dva mostné objekty, ktoré potrebujú renováciu – na Mnoheľovej ul. smerom k hlavnej pošte a na Ul. 1. mája. Ako poznamenala vedúca odboru výstavby MsÚ, bude však potrebné mosty zdiagnostikovať a na základe výsledkov určiť poradie ďalších rekonštrukcií.