Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Popradčania spomínali na Štefana Mnoheľa

Minulý týždeň v piatok sa na cintoríne vo Veľkej spomínalo na cirkevného hodnostára Štefana Mnoheľa – farára, ktorý sa pričinil o rozvoj Popradu, budovanie kostolov a škôl.
Práve 25. októbra uplynulo 75 rokov od jeho úmrtia. Pietnej spomienky sa zúčastnili pamätníci vrátane zástupcov miestnej organizácie Matice Slovenskej v Poprade, emeritný farár Pavol Majzel, ako aj žiaci zo Spojenej školy cirkevnej v Poprade. „Štefan Mnoheľ zomrel pred 75 rokmi. Na jeho pohrebe bolo tritisíc ľudí, čo znamená, že si ho vážili pre jeho duchovné i kultúrne pôsobenie. Pre Poprad urobil mnoho. Zo sebou si na druhý svet neodniesol ani nitku. Dal zo seba úplne všetko. Bol to kňaz, ktorému záležalo na živote Popradčanov. My si ho vážime o to viac, že bol zakladateľom Matice slovenskej a bol signatárom Martinskej deklarácie 30. októbra, ktorou sme spoločne vytvorili Československo. Zaslúžil sa o poslovenčenie tejto oblasti a v slovenčine sa začalo vzdelávať. Práve Štefan Mnoheľ sa v Bratislave spolu so staviteľom Horváthom v roku 1939 pričinil o založenie prvej obchodnej akadémie na Spiši. Bol tiež zakladateľom rímskokatolíckej ľudovej školy a Spojená škola cirkevná je pokračovateľom tejto myšlienky. Bolo vždy dôležité, aby navždy táto škola niesla jeho meno. Túto pamäť si musia Popradčania uchovávať, inak budeme ako jesenné lístie poletovať kade- tade. Potrebujeme byť zakorenení a to nás robí pevnými v občianskom, súkromnom i národnom živote,“ povedala Ľudmila Hrehorčáková z MO Matice Slovenskej v Poprade. „Štefan Mnoheľ bol veľkým staviteľom duchovných chrámov v ľudských srdciach. Bol zanietený kňaz a tiež Slovák. Na srdci mu najviac ležalo dobro cirkvi, veriacich a slovenského národa. Na základe toho začal budovať cirkevné ustanovizne, školy a tiež kostoly. Jedným z najvýznamnejších je kostol v Oravskej Lesnej a tiež Konkatedrála Sedembolestnej Panny Márie v Poprade. Budoval to všetko za veľmi ťažkých vojnových podmienok. Zásluhou Štefana Mnoheľa sa Poprad rozrástol po stránke hospodárskej, kultúrnej, ale aj duchovnej. Patrí mu za to veľká vďaka. Bol veľkým synom nášho národa, ale aj mesta Poprad, hoci pochádza z Oravy. Tu však zapustil svoje korene a tu aj skončil svoju životnú púť. Preto je dôležité, aby na neho Popradčania stále vďačne spomínali a jeho odkaz ďalej odovzdávali,“ zdôraznil emeritný farár Pavol Majzel.
Pamätná tabuľa Štefana Mnoheľa je od minulého roka umiestnená v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie zásluhou Františka Horvátha, ktorého Š. Mnoheľ pokrstil, a ktorý sa prišiel k jeho hrobu takisto pokloniť. „Trápilo ma, že málo ľudí si na neho spomína. Bol to však veľký človek. Osvietil ma Pán Boh a obrátil ma na Ľudmilu Hrehorčákovú. Postupne sme zbierali euro k euru a našetrili sme na nádhernú pamätnú tabuľu, ktorá je od minulého roka inštalovaná v konkatedrále a bude veriacim tohto veľkého človeka navždy pripomínať,“ dodal.