Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Nežná revolúcia očami popradských študentov

Minulý týždeň v piatok zavítala do priestorov Tatranskej akadémie – Súkromnej strednej odbornej školy v Poprade vzácna návšteva. Pri príležitosti osláv 30 rokov od Nežnej revolúcie si študenti pripravili program za účasti aktívneho pamätníka udalostí z novembra ’89 a politika Františka Mikloška a tiež Jána Endrödiho z Ústavu pamäti národa.
Študenti si pripravili dopoludnie venované spomienke na Nežnú revolúciu. Vzácnych hostí privítali transparentmi a štrngotaním kľúčov. Nechýbal spev, poézia či premietanie dokumentov zachytávajúcich dianie v novembri 1989. Prednáškou a diskusiou obohatili podujatie Ján Endrödi z Ústavu pamäti národa a tiež František Mikloško, ktorý Nežnú revolúciu zažil z „pódia“. „Medzi mladých ľudí chodím často, pretože majú záujem sa niečo dozvedieť. Vzdávam hold týmto študentom, ktorí boli pripravení a zanietení. Žijeme v kľúčovej dobe. Generácia, ktorá vtedy za niečo bojovala, pomaly odchádza. Ide o to, kto prevezme štafetu. Nie je nič horšie, ako prerušenie kontinuity odkazov a ideálov a preto je dôležité, aby sa podchytila mladá generácia. Kvitujem preto snahu študentov, ale aj učiteľov, ktorí cítia, že práve teraz treba zabojovať,“ uviedol F. Mikloško.
V programe študenti Súkromnej strednej odbornej školy predstavili aj projekt zo Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ), ktorý sa venoval Nežnej revolúcii a slávil celoslovenský úspech. „Minulý rok sme v rámci SOČ začali rozoberať tému Nežnej revolúcie, pretože sme si uvedomili, že odvtedy ubehlo už tridsať rokov. Chceli sme to poňať jazykom mladého človeka, lebo vieme, že mladí veľmi nemajú záujem o študovanie histórie. Vytvorili sme preto náučnú webovú stránku www. neznarevolucia.eu. Začali sme tam zhromažďovať informácie a spracovali sme ich jednoduchšie. Hľadali sme aj svedectvá skutočných ľudí z regiónu, ktorí dané udalosti zažili. Postupne sme pridávali náučné hry. S týmto projektom sme vyhrali krajské kolo SOČ v Prešove a následne aj celoslovenskú súťaž Eustory, ktorá sa týka dejepisu a v minulom školskom roku bola práve na tému Nežná revolúcia – svedectvá ľudí,“ povedala Monika Chovancová zo 4.C SSOŠ v Poprade.